Prednosti i praktičnost online kupovine privlače sve veći broj zadovoljnih kupaca diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj. Dostupnost trgovine u bilo kojem trenutku, jednostavnost pretraživanja i pregledavanja ponude, te brojne opcije plaćanja, samo su neki od razloga zašto se sve češće odlučujemo za online kupovinu.

Kupovne navike različite od države do države

Prema podacima istraživanja Masterindex o online kupovini u Europi i novim metodama plaćanja, Britanci su se pokazali kao najčešći posjetitelji online trgovina. Na internetu kupuje čak 41 posto Britanaca, a po učestalosti online kupovine slijede Irci sa 32 posto i Nijemci sa 30 posto. Puno manja vjerojatnost kupovine online putem zabilježena je kod Finaca (17 posto), Estonaca i Danaca (16 posto), odnosno, isti se na online kupovinu odlučuju manje od jednom tjedno.

Kad je riječ o kupovnim navikama, one se razlikuju od države do države. Tako će na primjer Britanci koji kupuju putem interneta, hranu kupiti dvostruko češće nego njihovi susjedi Nizozemci, Francuzi i Belgijci. Grci koji kupuju preko interneta su, na primjer četiri puta otvoreniji od nas Hrvata za online rezervacije putovanja na daleke destinacije.

Stalni trend porasta online kupovine

Prema podacima iz izvješća Državnog zavoda za statistiku (DZS) o primjeni informacijskih tehnologija, 77 posto hrvatskih kućanstava je u 2016. imalo pristup internetu, dok je među poduzećima udio pristupa internetu iznosio 91 posto.

Statistike pokazuju porast online kupovine u Hrvata. Tako je u 2016. putem interneta kupovalo 33 posto ispitanika, što je 2 posto više nego 2015. Ispitanici su uglavnom kupovali odjeću i sportsku opremu (57 posto), kućne potrepštine (34 posto), ulaznice za manifestacije (31 posto), te elektroničku opremu (29 posto).

Europski parlament je krajem protekle godine najavio nekoliko Uredbi kojima će se građanima jamčiti veća sigurnost i transparentnost online kupovine. Navedene će se mjere zasigurno u narednim godinama pozitivno odraziti na daljnje povećanje broja korisnika online kupovine, kako u Europi, tako i Hrvatskoj.