Okrugli stol o mladim ženama na tržištu rada

151

žene posao

Znate li da je udio žena među visokoobrazovanim stanovništvom već 20-ak godina viši od muškaraca te je u stalnom porastu (trenutno su preko 60% visokoobrazovanih žene)? Međutim, muškarci su i dalje plaćeniji od žena, pa npr. u sektorima u kojima žene čine čak 75-80% zaposlenika, poput obrazovanja i zdravstvene skrbi, muškarci imaju prosječne plaće veće i za 20-25%. Osim toga, žene čine iznimno mali postotak zaposlenika u perspektivnim sektorima, poput IT-a i inženjeringa (tek 15, odnosno 18%). Zaključak koji se može izvući iz ovih podataka jest da obrazovanje za žene danas u Europi nije problem, ali one i dalje rade na manje plaćenim poslovima.

Ovi su podaci dio istraživanja o ravnopravnosti spolova u obrazovanju uključenog u studiju “Gender Equality, Unemployment and Lifelong Learning in Europe – Impact on Life Chances of Young Women”, nastalu u suradnji Centar za ženske studije, te organizacija Mediterranean Institute for Gender Studies, Nicosia (Cipar) i Casa internazionale delle donne, Trst (Italija), koje će predstaviti autorice Leda Sutlović i Zorica Siročić u petak 6. ožujka od 10 sati u Kući Europe u Zagrebu.

Ovaj okrugli stol održava se u suorganizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Za slučaj da niste znali, godina 2015. proglašena je Europskom godina razvoja, a mjesec ožujak posvećen je ženama.

B.Ž.

Komentari