Novi Zeland donio je zakon kako bi se osigurala jednaka plaća između muškaraca i žena

25

Novi Zeland donio je novi zakon koji će jamčiti jednakost plaća između muškaraca i žena, osiguravajući da niti jedna osoba ne bi trebala biti manje plaćena zbog svog spola. Novozelandski parlament jednoglasno je usvojio prijedlog zakona o jednakoj plaći i nada se da će to rezultirati pravednijim ekonomskim ishodima za sve građane.

Iako je na Novom Zelandu na snazi zakonodavstvo o jednakoj plaći, ovaj novi prijedlog zakona ide dalje. To znači da ravnopravnost nije samo zajamčena između istih uloga, već na različitim poljima rada, jamčeći jednaku plaću za jednaku radnu snagu. Novozelandska vlada izradila je smjernice o tome kako usporediti rad u različitim ulogama i u različitim sektorima gospodarstva. Novi će zakon također olakšati zaposlenicima podnošenje sudskih tužbi protiv onih poslodavaca koji plaćaju manje nego što bi trebali.

Richard Wagstaff, predsjednik Vijeća sindikata Novog Zelanda (NZCTU), koji je utjecao na donošenje nacrta zakona, dodao je: “Radne žene se desetljećima zalažu za izjednačavanje neravnoteže plaće po spolu. Donošenje novog zakona o jednakim plaćama osigurava strukturu i podršku u popravljanju sistemskog problema s plaćanjem žena manje zbog njihovog spola.”

Novi Zeland već je dugo na čelu rodne ravnopravnosti. Bila je to prva država koja je ženama dala glas 1893. i zauzela je 6. mjesto u svijetu po pitanju jednakosti spolova. Premijerka u 2019. godini bila je i prva žena voditeljica na svijetu koja je otišla na porodiljni dopust dok je bila na dužnosti.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari