Novi uspjesi hrvatskih startupa

136

photomath

Photomath, aplikacija koja koristi kameru mobilnog telefona za rješavanje matematičkih zadataka u realnom vremenu, pobjednik je jedne od najvećih europskih startup konferencija 4YFN (4 years From Now), čije se finale održalo u sklopu ovotjednog Svjetskog mobilnog kongresa u Barceloni. Pobjeda je pala u kategoriji Digital Media.

Osim što je već ostvarila zapažene uspjehe i po drugim sličnim konferencijama, o ovoj su aplikaciji pisali brojni svjetski mediji, ističući njene mogućnosti u nastavi i učenju kod kuće, obzirom da osim rješenja nudi i načine kako do njih doći. Prisutna je na nekoliko platformi i pored milijunskog broja downloada, može se pohvaliti s oko 100 tisuća aktivnih korisnika i više od milijun skeniranih zadataka dnevno.

Drugi hrvatski startup, Fueloyal, koji predstavlja pametni čep za gorivo, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Internet of Things, ali zato prvo na TechCrunch Meetupu, što ga vodi na konferenciju TechCrunch Disrupt u New Yorku u svibnju.

Već sam dolazak na ovakva događanja, u konkurenciji stotina drugih projekata, već je velika stvar, ali i iznimna poslovna prilika: tijekom ove konferencije u Barceloni održano je više od 5 tisuća sastanaka investitora i poduzetnika iz cijelog svijeta, a svoje su inovacije pored informatičkih tvrtki, predstavili i giganti automobilske, energetske i brojnih drugih industrija. Kroz niz radionica i predavanja te je inovacije mogla upoznati i zainteresirana publika, jer u konačnici, radi se o rješenjima za lakši i ispunjeniji svakodnevni život.

B.Ž.

Komentari