Nova sredstva za uređenje Vrtova lunjskih maslina

U Lunjskim maslinicima uskoro će početi novi radovi financirani sredstvima zajma Svjetske banke za projekt integracije u EU Natura 2000.

154

Zajmom Svjetske banke, preko Ministarstva zaštite okoliša i prirode financirati će se projekt “Lunjski maslinici – interakcija čovjeka i prirode“, čija je vrijednost 1,6 milijuna kuna.

Navedenim projektnim aktivnostima biti će obuhvaćena 4 glavna zahvata: prilagodba, rekonstrukcija i opremanje postojeće zgrade recepcije Vrtova lunjskih maslina u moderan edukativni centar za posjetitelje u kojem će se moći više saznati o povijesti maslinarstva na Lunu, njegovim značajkama ,ali i općenito glavnim znamenitostima ekološke mreže i Natura mreže navedenog područja, izgradnja i opremanje informativno-edukativne promatračnice kroz koju će posjetitelji moći doživjeti i bolje shvatiti značaj simbioze čovjeka i prirode u prostoru, obnova pojilišta „Donja lokva“ te postavljanje informacijskih i edukativnih tabli. Za nekoliko dana će biti raspisan natječaj za izvođača radova.

Na ovaj se način nastoji pružiti još jača podrška održivosti i zaštiti ovog specifičnog područja uz njegovu turističku, edukativnu i poljoprivrednu valorizaciju što je dio Strategije turističkog razvoja Grada Novalje do 2025. godine, koju je po nalogu uprave grada izradio Institut za turizam, a u kojoj su Lunjski maslinici našli zasluženo mjesto.

Od 2011. godine do 2013. godine , u sklopu 600.000 eura vrijednog projekta koji je osigurala Europska unija u sklopu programa IPA IIIc, a ostatak Grad Novalja i Turistička zajednica Grada Novalje, uređeno je 17 kilometara makadamskih puteva, zgrada recepcije te kamene kućice za suvenire gdje se može degustirati i kupiti domaće proizvode – maslinovo ulje i sir, mendulate, smokvenjake, kekse s maslinovim uljem i lavandom, domaći med kadulje, ulje gospine trave, džem i ukusne likere te odabrati nešto iz bogate ponude autohtonih suvenira od maslinovog drva – mužare, žlice, kuhače, zdjele i daske za rezanje. Kroz maslinike se može provozati i s dva elektrovozila s ukupno 14 sjedala.

Spoj glazbe i prirode u Vrtovima lunjskih maslina
Spoj glazbe i prirode u Vrtovima lunjskih maslina

Osim ovih projekata, početkom prošle godine, na vlastitu inicijativu zaposlenici Maslinarske zadruge obnovili su oko 150 metara suhozida, od toga 30 metara u neposrednoj blizini jedne od najstarijih maslina. Prokrčeno je i uređeno oko 400 metara prilaznog puta, a u sklopu toga i stotinjak metara puta do najstarije masline čiju je starost Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu procijenio na dvije tisuće godina. Počišćena su i uređena pojilišta na dvije lokacije oko kojih borave i pasu ovce.
Lunjski maslinici zaštićeni su u kategoriji značajnog krajobraza i određeni kao Natura 2000 područje, odnosno postali su dio ekološke mreže zaštićenih područja Europske Unije. Projektne aktivnosti planiraju se provoditi kroz narednih 6-8 mjeseci kako bi se osiguralo da navedeni projekt zaživi prije turističke sezone 2016. te na taj način doprinese ukupnom razvoju kroz jaču turističku ponudu Vrtova lunjskih maslina.

Komentari