Nizozemska je stavila Hrvatsku na žutu listu za putovanja. Nadamo se nizozemskim turistima

21
Image by Free-Photos from Pixabay
Image by Free-Photos from Pixabay

Broj opcija koje Nizozemci mogu razmatrati za odlazak na godišnji odmor ili posjet obitelji i prijateljima danas je još jednom proširen u preporukama ministarstva vanjskih poslova koje su se ticale osam zemalja.

Cipar, Švicarska, Lihtenštajn i veći dio Hrvatske sada imaju žutu oznaku, kao i grčki otoci Rodos, Kos i Mikonos, dok se Poljska i Rumunjska sada smatraju destinacijama bez rizika.

Iako je Ministarstvo vanjskih poslova odobrilo ta područja za putovanja, neke zemlje još uvijek postavljaju ograničenja nizozemskim državljanima. Primjerice, Švicarska ima karantenu od 10 dana, dok putnici iz Nizozemske koji stižu u Hrvatsku moraju pokazati negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili biti potpuno cijepljeni najmanje dva tjedna prije polaska. Island, Poljska i Rumunjska sada su za Nizozemce kategorizirani kao zeleni, najniža razina rizika iako u tim zemljama postoje ograničenja za strane posjetitelje.

Nizozemski turisti koji gostuju kod nas u srpnju su prošle godine naglo napuštali Hrvatska odredišta nakon što je Nizozemska našu zemlju dodala na narančastu listu rizika od COVID-a 19. Prema podacima iz eVisitora, u srpnju prošle godine u Hrvatsku  je ušlo 9.537 Nizozemaca i to uglavnom u Istru koja je dugo vremena bila najmanje pogođena pandemijom. Najviše Nizozemaca je boravilo u Rovinju, Funtani, Taru, Vrsaru i Poreču.

U 2019. godini, prije turističkog kaosa izazvanog pandemijom, s nizozemskog tržišta ostvareno je 496.099 dolazaka i 2,988.639 noćenja, a u srpnju 2019. godine čak 163.155 dolazaka i 972.328 noćenja. Teško je da ćemo se približiti ovim brojkama u ljetnoj sezoni 2021. no stavljanje Hrvatske na žutu listu za Nizozemce svakako će pomoći.

Komentari