NESTAŠICA RADNIKA IDE IM U PRILOG: Njemački građevinski radnici izborili se za veće plaće

301
Veće plaće za građevinske radnike

Golema nestašica radnika u Njemačkoj sve se više odražava na rast plaća čime se ispunjava želja Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda da Berlin jačanjem osobne potrošnje smanji trgovinski višak.

Nakon metalskih radnika koji su se početkom veljače izborili za četiri posto veće plaće te javnih službenika koji su u travnju dobili povišicu od 3,2 posto, za sada najveći dobitnici su građevinski radnici.

Kako prenose agencije, sindikati i poslodavci u građevinskom sektoru tijekom vikenda postigli su sporazum kojim plaće za više od 800.000 radnika rastu za šest posto. To je do sada najveće povećanje plaća koji su njemački sindikati izborili ove godine. Sindikat IG Bau izvijestio je da će “građevinci” na zapadu zemlje ove godine dobiti povišicu od 5,7 posto, dok će primanja u istočnoj Njemačkoj porasti za 6,6 posto.

Obje povišice računaju se od 1. svibnja i trajat će 26 mjeseci. Sporazum također uključuje i jednokratnu isplatu radnicima na zapadu od 250 eura u studenom, dodatnih 600 eura u lipnju iduće godine te još 250 eura u studenom te godine. Na istoku će radnicima na račune “sjesti” 250 eura u studenom 2019. godine.

Sporazum je postignut nakon 19 sati pregovora pod medijacijom bivšeg ministra gospodarstva Wolfganga Clementa. “Ovo su bili teški i zahtjevni pregovori koji su nekoliko puta bili na rubu propasti”, izjavio je Uwe Nostitz iz udruge poslodavaca ZDB, a prenosi Poslovni.hr.

Sindikati su ispočetka tražili povećanje plaća od šest posto u narednih 12 mjeseci. Poslodavci su pak ponudili 4,2 posto veće plaće te jednokratnu isplatu od 400 eura. Unatoč tome, predsjednik sindikata IG Bau Robert Feiger ističe kako je zadovoljan rezultatima pregovora, s obzirom da se radi o najvećoj povišici postignutoj ove godine u Njemačkoj. Podsjetimo, najveće europsko gospodarstvo uživa neuobičajeno dugo razdoblje rasta koji je ušao u devetu godinu.

Rekordna zaposlenost predstavlja golem problem za tamošnja građevinska poduzeća suočena s velikim nedostatkom radne snage. Trend povećanja plaća u Njemačkoj vjerojatno će ojačati povjerenje Europske središnje banke da je rast plaća konačno ubrzao čime je “položen kamen temeljac” za dugoočekivani primjetniji rast inflacije.

Komentari