U posljednjih nekoliko dana, svijet je obišla vijest o, do sada najvećem hakerskom napadu u povijesti, napadu virusa poznatog pod nazivom Wannacry Decryptor. Radi se o šifriranom softver ransomwareu koji u računala ulazi putem datoteka u neželjenoj pošti, a koji prilikom otvaranja šifrira korisničke podatke. Za ponovno otvaranje podataka, softver potom traži ključ za dešifriranje, a otkupnina za ključ se plaća u virtualnoj valuti Bitcoin.

Navedeni virus predstavlja dio programa koji iskorištava sigurnosnu ranjivost Windowsa. Dobra je vijest što je Microsoft izdao zakrpe koje mogu zaštititi od napada, no najveći problem je u tome što ih većina tvrtki vjerojatno još nije instalirala.

Microsoft izdao zakrpe i za Windows XP
Microsoft je među ostalim izdao zakrpe i za operacijski sustav Windows XP, a za koji nije postojala podrška još od 2014. godine. Zakrpe su izdane i za operacijske sustave Windows 8 i Windows Server 2003, dok je objavljeno da su korisnici najnovijeg operacijskog sustava Windows 10 sigurni, ukoliko su skinuli sva potrebna sigurnosna ažuriranja.

Napadnuto gotovo 100 zemalja
Među zemljama pogođenim ovim globalnim kibernetičkim napadom, nalaze se i SAD, Velika Britanija, Kina, Španjolska, Tajvan, Ukrajina i Rusija. Među žrtvama napada su Njemačke željeznice i ruski Sberbank, a veliku pomutnju ovaj virus je stvorio i u Velikoj Britaniji, gdje je u potpunosti srušio bolnički informacijski sustav. U Hrvatskoj je posljedice ovog napada osjetio MUP, čiji je sustav u posljednjih nekoliko dana funkcionirao otežano i usporeno.