Mapa najobrazovanijih i najneobrazovanijih gradova i općina!

247

Institut sinergije znanosti i društva analizirao je te podatke i izradio mape rasprostranjenosti stanovnika s pojedinim stupnjevima obrazovanja u hrvatskim regijama


Mapa prikazuje udjele stanovništva starijeg od 19 godina samo sa završenom osnovnom školom ili bez osmogodišnje osnovne škole po općinama i gradovima.

Ukupno u Hrvatskoj 27.4% stanovnika starijih od 19 godina ima takav stupanj obrazovanja. Međutim, na mapi se uočava kako taj udio nije jednoliko raspoređen po Hrvatskoj, a uz to postoji i znatan broj ruralnih sredina u kojima se taj udio penje i preko 50%.


Na ovoj mapi prikazana je distribucija udjela stanovništva sa završenom srednjom školom, u što su uključeni svi tipovi škola: industrijske i obrtničke strukovne škole, škole za zanimanje, škole za KV i VKV radnike, tehničke i srodne strukovne škole i gimnazije.

U Hrvatskoj je 54.8% stanovništva starijeg od 19 godina u toj skupini. Također se uočava nejednolika prostorna raspodjela tih udjela po Hrvatskoj.

Posljednja mapa je posebno zanimljiva, jer pokazuje udio stanovika s doktoratima u populaciji starijoj od 19 godina. To je najobrazovaniji dio stanovništva i gotovo u potpunosti je koncetriran u veće gradske sredine. Zabrinjavajuće je da pritom na grad Zagreb odpada 60% tih doktorata, dok, za usporedbu, ukupnoj populaciji Hrvatske iznad 19 godina Zagreb doprinosti sa 18.7%.

Sredina s najvećim udjelom doktorata je Gornji grad – Medveščak s čak 3.6% stanovnika starijih od 19 godina s doktoratom.
Sve rezultate istraživanja pogledajte OVDJE!

Izvor: Institut sinergije znanosti i društva

Komentari