Luka Rijeka: Poljaci raskinuli ugovor s AZ mirovinskim fondom

138
Foto/Luka Rijeka

Poljski OT Logistics (OTL), vlasnik najvećeg pojedinačnog paketa dionica Luke Rijeka d.d., jednostrano je raskinuo međudioničarski ugovor s AZ mirovinskim fondom, piše Novi list.

Poljaci su s AZ-om i Erste Plavim mirovinskim fondom na temelju tog ugovora kontrolirali većinski paket dionica Luke, a time i upravljanje tvrtkom.

Pitanje je hoće li raskid ugovora završiti na arbitraži, no potez OTL-a, pod čijom je upravljanjem Luka Rijeka u 2018. zabilježila gubitak od 30 milijuna kuna, otvara mogućnost da Republika Hrvatska, koja drži 25 posto plus jednu dionicu tvrtke, zajedno s domaćim mirovinskim fondovima (osim AZ-a i Erste Plavog, u vlasničkoj strukturi je još i PBZ mirovinski fond), preuzme upravljanje Lukom, što je nedavno u razgovoru za Novi list najavio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ne skrivajući  nezadovoljstvo poslovnim rezultatima i načinom na koji OTL upravlja Lukom.

U upravljanju Lukom Rijeka d.d. za sad službeno nima promjena, o raskidu ugovora nema ni obavijesti na Zagrebačkoj burzi, već je objavljena samo na poljskoj burzi, piše Novi list Nakon ostavke Poljaka Jedrzeja Mierzewskog na čelo uprave izabran je Duško Grabovac, imenovao ga je Nadzorni odbor, u kojemu je Grabovac sjedio kao predstavnik mirovinskih fondova. Uz Grabovca u upravi, barem dok se ne riješi pitanje raskida ugovora, odnosno mogući dogovor države i mirovinaca, ostaju i Tomislav Kalafatić i Batolomiej Pastwa koji je u upravu imenovan iz OTL-a, navodi Novi list.

Službene potvrde o mogućnosti da država ili mirovinski fondovi preuzmu Luku Rijeka nema, no neslužbeno se o tome govori, osobito je prostora tim špekulacijama dao ministar Butković  prošlog četvrtka u Rijeci, prilikom potpisivanja ugovora za rekonstrukciju i dogradnju željezničkog kolodvora za potrebe novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali. Butković je tom prilikom javno pohvalio novu upravu Luke Rijeka za postignute rezultate u konsolidaciji poslovanja tvrtke, uzrazivši tako podršku Grabovcu, koji je na sadašnju funkciju došao s mjesta savjetnika uprave AZ-a, piše Novi list.

Komentari