Kinezi vole Hrvatsku: pokreću još jedan projekt na istoku zemlje

23

Nakon Pelješkog mosta, Uljanika i 3. maja te sustava protiv požara, Kinezi u Hrvatskoj pokreću još jedan projekt. Ovaj put odlaze u Osijek, a zanimaju se za tamošnju Zračnu luku.

Osijek je privukao Kineze jer u gradu vide mogućnost uspostave poveznice između zračne i riječne linije, rekla je kineska poduzetnica Jiang Yu, a prenosi poslovni.hr. Također je lokacija pogodna jer je u blizini granice sa Mađarskom, Srbijom i BiH.

Projekt vezan uz Zračnu luku Osijek u završnoj je fazi pa se očekuju i razgovori s Vladom i Ministarstvom. Na raspolaganju imaju zemljište od 250 hektara. Kinezi su zainteresirani za putnički i cargo promet te namjeravaju uspostaviti i logističke centre, rekao je predsjednik Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA) Mario Rendulić. 

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da vidi napredak u razvijanju projekta. Kineska delegacija prethodno je posjetila Osijek 18. travnja, a u lipnju se vratila u većem sastavu, što se tumači kao stvarna zainteresiranost za Zračnu luku.

Zračna luka Osijek prethodne je godine bilježila rekordan broj putnika, točnije njih 67.235, što je za 55 posto više od godine ranije. Direktor Zračne luke Davor Forgić najavio je planirane radove na produljenju piste za 700 metara.

Osiječka je Zračna luka osnovana prije svega s ciljem uspostave cargo prometa. Stekla je određenu komparativnu prednost pred ostalim aerodromima u zemljama EU, pogotovo prevozeći lako pokvarljivu, elektroničku, humanitarnu ili robu visoke vrijednosti, na relacijama između Europske Unije i zemalja Afrike, Azije i Bliskog Istoka.

 

Komentari