Kako Startup Rijeka, mladi poduzetnički par i jedan Game night pripremaju Rijeku za eSport maniju?

421

Od 2013. godine do danas kroz riječki Startup Inkubator prošlo je deset generacija poduzetnika, inovatora i sanjara.  383 korisnika ovog programa koji je dio odjela gradske uprave za poduzetništvo u određenoj je mjeri razvilo svoje ideje na brojnim radionicama i uz pomoć više od 45 mentora. U rujnu prošle godine svoja su vrata otvorili jedanaestoj generaciji, najvećoj do sada. U prilog tome svakako je išla činjenica kako je ukinuta dobna granica za prijavu, koja je do tada iznosila 29. godina.

Dio sadašnje generacije jest i tim GameRI, mladi poduzetnički dvojac čija je vizija u Rijeci otvoriti gaming i eSport centar. „Želimo Rijeku postaviti na lokalnu i internacionalnu gaming scenu“, rekli su nam Andrea i Robert, magistri prava koji su svoju ljubav prema videoigrama odlučili pretočiti u posao. „Rijeci kronično fali gaming događaja, od turnira do većih LAN party-a. Godinama čekamo da netko drugi nešto pokrene. Sad smo se umorili od čekanja i odlučili pokušati sami.“ Njihova je ideja pružiti igračima mjesto gdje će moći igrati poznate igre, isprobati nove te se družiti sa istomišljenicima. „Uz to planiramo i veći broj turnira prema željama igrača te edukaciju prosperitetnih igrača. Mnogo mladih želi profesionalno igrati videoigre. Mi im u tome želimo pomoći.“

Na pitanje namjeravaju li se i oni baciti u profesionalne vode, smiju se. Iako oboje imaju tek dvadeset i devet godina, slažu se kako mlađe generacije imaju bolje reflekse i predispozicije da uspiju. „eSport je kao i svaki drugi sport, u jednom trenutku te mlađe generacije jednostavno pregaze.“ Ipak, Robert je svoju sreću u turnirima okušao. 2018. godine tako se zapisao na 26. mjesto u europskim kvalifikacijama turnira Hearthstone Wild Open, virtualnoj kartaškoj igri koja je nastala na temeljima Warcraft svijeta.

8

U Startup Inkubator prijavili su se iz razloga jer o poduzetništvu ne znaju gotovo ništa. „Lako je otvoriti firmu. I što onda? Prije Inkubatora nismo imali nikakvog pojma o poduzetništvu, o poslovnim modelima niti o brendiranju. A koliko još toga imamo za naučiti!“

Da svoju ideju shvaćaju ozbiljno pokazali su i 23.siječnja kada su u Startup Inkubatoru organizirali Game night za korisnike, partnere i mentore programa. Događaju zamišljenom u dva segmenta priključili su se i drugi polaznici jedanaeste generacije čiji se projekti vezuju uz gaming industriju. Arcada Reborn i Unseen stvaraju svoje videoigre, a Gamenexus tim razvija web stranicu direktno povezanu sa videoigrama. Iako timovi Lukavac i Luxalea koji razvijaju svoj kviz i digitalnu supstituciju kockici za društvene igre nisu direktno vezane za videoigre, bili su neizostavan dio ove večeri, kažu organizatori.

6

„Prvi dio događaja bio je rezerviran za prijavu natjecatelja na turnire u četiri kategorije: Arcada Reborn, GameRI, Unseen i Lukavac“, objašnjava nam Andrea pokazujući nam promo materijal koji je sama radila – program događaja, brojevi natjecatelja, diplome u prepoznatljivoj zelenoj boji StartUP Inkubatora. Drugi dio događaja bio je predviđen za turnire. Iako se na ovakvim događajima očekuje rivalstvo, uvjeravaju nas kako toga nije bilo. Sve je prošlo u dobroj zezanciji i smijehu. Pobjednici ispraćeni su glasnim povicima, no niti gubitnici nisu zakinuti za pljesak. Neki od natjecatelja ipak su prvi puta tek uzeli u ruke controller.

„Bilo je fenomenalno! Energija je bila odlična i samo nam je pokazala da smo na dobrom putu“, uvjeravaju nas uz zahvale Inkubatoru na podršci i pomoći pri organiziranju ovog događaja. Svjesni su, kažu, određenih grešaka koje su napravili, poput činjenice da im je na jednom dijelu pukao zvuk, no uvjeravaju nas kako je to tek početak. Svaki idući put biti će sve bolji. U to ne sumnjamo.

Ovaj mladi par gamera vjeruje kako Rijeku čeka svjetla gamerska budućnost, a na naše pitanje kada će jedan od svojih turnira i događanja otvoriti za javnost, kažu kako nećemo morati dugo čekati.

Komentari