Kako se ne slagati s nekim uspješno i još uvijek učinkovito komunicirati?

29

Neslaganja su neizbježna. Pa što da radimo? Zatvorimo usta ili kažemo što mislimo? Ako govorimo, što bismo trebali reći? Javna govornica Lisa B. Marshall ima odgovore na ova pitanja. Recimo da razgovarate s kolegom na poslu. On kaže nešto s čime se ne slažete. Ponekad, ako je situacija ležerna i tema je beznačajna, neslaganje nije problem. Može se obaviti ležerno i sve je dobro. Ali što ako je riječ o nečemu važnom i ako se osoba može uvrijediti? Prvo, morate odlučiti je li se o temi vrijedno ne slagati.

Ali ako ste odlučili da biste trebali nešto reći, Lisa B. Marchall ima nekoliko savjeta. Najvažniji je, bez obzira na tehniku, ton glasa. Morate se posebno pobrinuti da se sav sarkazam, ljutnja ili frustracija ne vide na van. Ponekad je to teško. Ali dobro raspoloženje može vam pomoći. Da biste imali dobro raspoloženje i kontrolirali svoj ton glasa potaknite osjećaj iskrene znatiželje pokušavajući pritom sagledati stvari iz perspektive druge osobe. Zamislite da vaš partner u razgovoru ima najbolje namjere ili ponekad, ukoliko osoba koristi nepristojan ton pokušajte pomisliti: “Možda je boli glava ili ima loš dan”. To pomaže da se brzo ohladite.

Isto tako, morate paziti na izbor riječi. Možete isprobati neke neizravne ili opće izraze. One potiču osobu da razmisli ili barem u potpunosti objasni svoj položaj. Tada možete voditi širi kontekst rasprave i nadati se produktivnom razgovoru. Pokušajte s izrazima poput: “Zanimljivo. Stvarno?” “Jeste li sigurni da je to moguće?” ili “Stvarno? Zanima me djeluje li tako”.

Neslaganje možete izraziti neizravno. Uvijek možete samo reći: „Dakle, možete pokušati,„ Nisam sigurna da je to dobra ideja “(a nikako ne koristite rečenicu: „Užasna je ideja!“) Ili„ Nisam sigurna mogu li se s tobom ložiti”(nikako ne koristite: “potpuno se ne slažem s tobom!”). Odaberite riječi koje ublažavaju udarac. Umjesto “Ne razumijem što govorite”, pokušajte “Ne shvaćam baš ono što mislite.” I nemojte reći, “Ne razumijete”. Pokušajte umjesto toga: “Možete li mi reći zašto tako razmišljate?” Ovaj posljednji je sjajan primjer ne usmjerenja prstom prema drugoj osobi. Umjesto riječi koje optužuju, pokušajte koristiti riječi koje omekšavaju kontekst rečenice. “Morate ovo sada završiti” je preoštro. “Tražimo bliži datum završetka. Kako možemo raditi na tome?” poštuje potrebe svakoga.

U većini neslaganja uglavnom postoji zajedničko mjesto na kojem možete započeti. Dakle, počnite s isticanjem onoga što dijelite, a zatim nadogradite. “Iako se slažem s vama o (zajedničkoj osnovi), jeste li razmislili (novo gledište)?” Primijetite da to uključuje i odabir mekših riječi. “Razumijem što mislite o… (sažeto prema gledištu / zajedničkoj osnovi) o X. Mislim da je o ovoj drugoj točki u X-u…”

Postoje neke riječi koje biste trebali izbjegavati reći. Nemojte reći da vam je žao! Riječ oprosti ozbiljno se pretjerano koristi, posebno kod žena. Koristite je samo kad ste učinili nešto što je povrijedilo drugu osobu. Mnogi će ljudi reći: “Oprosti, ne slažem se.” Nije vam žao ili ne bi trebalo biti. Prepoznajte da vaše mišljenje ima vrijednost, zato ga posjedujte i poštujte sebe.

Nemojte reći “ali…” Ovo je još jedna riječ koja se koristi cijelo vrijeme: “Da, ali…” ili “Slažem se sa određenim dijelom, ali…” Kad god to kažete samo ste negirali sve što ste prije rekli. Upravo ste prihvatili zajedničku raspravu ili ste samo dali osobi dopunu, a zatim je vraćate govoreći “ali”. Pokušajte postati udobni i racionalni koristeći sve ove pristupe. Diplomatsko neslaganje sjajan je način “osvajanja prijatelja i utjecaja na ljude” i pomoći će vam u poslu i u životu.

Izvor: Business Insider

 

Komentari