Kako kupiti stan?

27

Kupnja stana uopće nije jednostavan zadatak. U većini slučajeva potrebno je konzultirati se sa stručnjacima s ciljem izbjegavanja ne samo pogrešaka u procedurama nego i nepotrebnih stresnih situacija koje nas mogu izbiti iz takta. Zato je važna suradnja s provjerenim i pouzdanim agencijama i građevinskim tvrtkama koje već imaju ostvarenu suradnju s javnim bilježnicima, ali i veliki broj projekata iza sebe.

Na početku najvažnije je odrediti budžet koji si možete priuštiti za kupnju stana. Započnite s određivanjem omjera eventualnog postojećeg duga i iznosa kredita. Razmislite o idealnim ratama otplaćivanja kredita. Zatim donesite odluku o tome kakav stan tražite (jednosoban, dvosoban, trosoban, garsonijeru…) te pronađite idealnu lokaciju na kojoj biste htjeli živjeti. U obzir svakako uzmite sve vaše potrebe i želje. Je li vam važnije da ste u blizini vašeg radnog mjesta, recimo u središtu grada ili bi vam više odgovaralo mirnije okruženje.

Nakon toga pregledajte sve dostupne stanove koji su po vašoj mjeri i utvrdite zadovoljavaju li uistinu sve kriterije. Uzmite si dovoljno vremena za razmišljanje jer stan uglavnom kupujemo za cijeli život. Ne zaboravite provjeriti i druge informacije koje se tiču zgrade u kojoj se stan nalazi. Primjerice, je li zgrada upisana u zemljišnu knjigu, ima li uporabnu dozvolu… Utvrdite je li možda stan pod hipotekom, jesu li prijašnji vlasnici stana ujedno prvi i jedini, postoji li mogućnost da je još netko vlasnik stana (na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju) i sl.

Ako ste utvrdili da je sve uredno, raspitajte se o dodatnim troškovima održavanja zgrade. Kolike su prosječno mjesečne režije i što je sve u to uključeno. Ne manje važno, ali razmislite o tome trebate li parking i koji su eventualni troškovi parkiranja.

Iako smo se na početku ovog članka usredotočili na kupnju stana kreditom, važno je provjeriti imate li kakve pogodnosti ako se odlučite na kupnju gotovinom.