Kako kupiti stan?

67

Kupnja stana uopće nije jednostavan zadatak. U većini slučajeva potrebno je konzultirati se sa stručnjacima s ciljem izbjegavanja ne samo pogrešaka u procedurama nego i nepotrebnih stresnih situacija koje nas mogu izbiti iz takta. Zato je važna suradnja s provjerenim i pouzdanim agencijama i građevinskim tvrtkama koje već imaju ostvarenu suradnju s javnim bilježnicima, ali i veliki broj projekata iza sebe.

Na početku najvažnije je odrediti budžet koji si možete priuštiti za kupnju stana. Započnite s određivanjem omjera eventualnog postojećeg duga i iznosa kredita. Razmislite o idealnim ratama otplaćivanja kredita. Zatim donesite odluku o tome kakav stan tražite (jednosoban, dvosoban, trosoban, garsonijeru…) te pronađite idealnu lokaciju na kojoj biste htjeli živjeti. U obzir svakako uzmite sve vaše potrebe i želje. Je li vam važnije da ste u blizini vašeg radnog mjesta, recimo u središtu grada ili bi vam više odgovaralo mirnije okruženje.

Nakon toga pregledajte sve dostupne stanove koji su po vašoj mjeri i utvrdite zadovoljavaju li uistinu sve kriterije. Uzmite si dovoljno vremena za razmišljanje jer stan uglavnom kupujemo za cijeli život. Ne zaboravite provjeriti i druge informacije koje se tiču zgrade u kojoj se stan nalazi. Primjerice, je li zgrada upisana u zemljišnu knjigu, ima li uporabnu dozvolu… Utvrdite je li možda stan pod hipotekom, jesu li prijašnji vlasnici stana ujedno prvi i jedini, postoji li mogućnost da je još netko vlasnik stana (na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju) i sl.

Ako ste utvrdili da je sve uredno, raspitajte se o dodatnim troškovima održavanja zgrade. Kolike su prosječno mjesečne režije i što je sve u to uključeno. Ne manje važno, ali razmislite o tome trebate li parking i koji su eventualni troškovi parkiranja.

Iako smo se na početku ovog članka usredotočili na kupnju stana kreditom, važno je provjeriti imate li kakve pogodnosti ako se odlučite na kupnju gotovinom.

Komentari