Kako je Riječanin četiri godine varao Grad New York

92

Stanovi s pogledom na cijeli New York privukli su 70 tisuća gostiju u 36 različitih zgrada u gradu, a njihovi vlasnici zaradili su 5 milijuna dolara i tužbu grada New Yorka.

Na čelu 13 iznajmljivača nalazio se umirovljeni hokejaš srpskih korijena, a rođen u Rijeci, Elvis Tominović. Protiv njega i njegove ekipe stanari su se žalili zbog prijevare. Oglasi za stanove obećavali su upravo suprotno od stvarne situacije: “Stan je pretrpan smećem, sav namještaj u prostoru je potrgan, okolo hodaju mravi i stonoge, a svaki kut pun je crne pljesni”, požalili su se gosti.

Tominović je “izgradio” pravi hotel od trokatnice s tri stana, no koju je on ilegalno renovirao i pretvorio u 12 odvojenih i skučenih soba za najam, po četiri na svakom katu, s ukupno 24 kreveta. Tako je preuredio još 35 zgrada i u četiri godine ugostio 70 tisuća ljudi.

U prijevari je sudjelovala cijela njegova obitelj, koja je “poslovala” s 28 lažnih profila i s različitim brojevima telefona. Tominović je prakticirao predstavljati lažne adrese, a tek nakon dogovora o najmu dao bi pravu adresu stana. Ljudima su govorili da se paze ljudi koji se predstavljaju kao inspektori jer oni “samo žele ući u zgradu.”

Na takve načine Tominović i ekipa uspjeli su četiri godine izbjegavati inspekciju dok ih nisu nezadovoljni stanari prijavili, uglavnom zbog nehigijenskih uvjeta. Tada je inspekcija zaključila i to da Blaž Rajković, koji se navodio kao iznajmljivač, zapravo ne postoji, nego se pod tim imenom skriva Elvis Tominović. Utvrđeno je još i curenje plina u zgradi, da nedostaju propisani izlazi, kao i protupožarni sustav, odnosno alarm i prskalice, prenosi jutarnji.hr.

Komentari