Javni poziv za ulazak poduzetnika u program Post-inkubacije u Proizvodnom parku Torpedo

11

RRA Porin je raspisao javni poziv za ulazak poduzetnika u program Post-inkubacije u Tehnološko-edukacijskom poduzetničkom inkubatoru Proizvodni park Torpedo.

Program Post-inkubacije obuhvaća sljedeće usluge:

  • Zakup poslovnog prostora,
  • Savjetodavne usluge,
  • Usluge stručne edukacije,
  • Podrška pri umrežavanju,
  • Usluge pristupa prostornoj infrastrukturi,
  • Usluge pristupa inovativnoj infrastrukturi.

U program Post-inkubacije prima se pet poduzetnika

Za ulazak u program Post-inkubacije mogu se prijaviti poduzetnici u kasnijoj fazi rasta i razvoja registrirani za obavljanje proizvodne ili srodne djelatnosti, odnosno proizvodno-uslužne djelatnosti koji su završili program Inkubacije. Iznimno, poduzetnici koji nisu završili program Inkubacije, mogu se prijaviti za ulazak u program Post-inkubacije pod uvjetom da ostvaruju pozitivan poslovni rezultat, s time da prednost pri ulasku u program Post-inkubacije pod jednakim uvjetima imaju poduzetnici koji su završili program Inkubacije.

U program Post-inkubacije primit će se po jedan poduzetnik po svakom poslovnom prostoru, a u ovom javnom pozivu oglašena su tri slobodna prostora namijenjena za obavljanje proizvodne i srodne djelatnosti te dva slobodna prostora namijenjena za obavljanje proizvodno-uslužne djelatnosti.

Javni poziv bit će otvoren sve dok se ne popune svi poslovni prostori oglašeni u javnom pozivu, odnosno do opoziva.

Na mrežnim stranicama Riječke razvojne agencije Porin može se pronaći javni poziv s pripadajućim prijavnim obrascem, kao i Pravilnik o ocjenjivanju prijava za ulazak u inkubator te pravilnik o radu, kućni red te opis programa inkubatora.

Proizvodni park Torpedo nudi pristup specijaliziranoj industrijskoj opremi

U okviru EU projekta „Proizvodni park Torpedo“ iskorišten je bivši prostor tvornice Torpedo, čijom je prenamjenom na površini od 1.557,34 m2 uređeno 16 poslovnog prostora, coworking prostora u prizemlju objekta za rad poduzetnika, korištenje usluga Tehnološkog laboratorija opremljenog specijaliziranom industrijskom opremom za 3D skeniranje i 3D print te konferencijske dvorane i dvorane za sastanke.

Poduzetnicima je tako stavljen na raspolaganje kvalitetan i atraktivan radni prostor, no najveća vrijednost projekta suvremena je specijalizirana oprema za aditivnu proizvodnju od pijeska i metala te polimera te oprema za optičko mjerenje, s pratećim softverima.

EU sredstva za poduzetničke inkubatore

Proizvodni Park Torpedo otvoren je krajem prošle godine, a ova nova poduzetnička infrastruktura realizirana je zahvaljujući činjenici da su Gradu Rijeci odobrena bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 19.293.474,63 kn.

Inače, Grad Rijeka još od 1996. provodi program poduzetničkih inkubatora, a nedavno je potpisan ugovor i za bespovratna EU sredstva za uređenje još jednog – Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju Energana. Za taj projekt Gradu Rijeci odobreno je 31,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Inkubator za uslužne djelatnosti

Uz Proizvodni park Torpedo tu je Poduzetnički inkubator za uslužne djelatnosti Torpedo. Oba djeluju pod okriljem Razvojne agencije Porin koja je u sto postotnom vlasništvu Grada Rijeke.

Poduzetnički inkubatori služe da poduzetnici razviju i unaprijede svoje poslovanje, steknu dodatna relevantna znanja, vještine, dobiju pristup specijaliziranoj tehnologiji koja im može olakšati poslovne/proizvodne procese, dobiju potrebnu podršku u internacionalizaciji poslovanja itd.

Startup inkubator za razvoj poduzetničke ideje

Tu je i Startup inkubator kojeg je Grad Rijeka osnovao 2013. godine i kojeg trenutno polazi 12.  generacija polaznika. Startup inkubator Rijeka namijenjen je osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti svoju poduzetničku ideju. Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Inače, Startup inkubator ulazi u riječki RiHub koji se tako također stavlja u funkciju razvoja poduzetništva. RiHub je prostor otvoren u funkciji kulture i Europske prijestolnice kulture, a u vremenu koje dolazi uz mjesto namijenjeno kulturi, postaje i prostor razvoja malog i srednjeg poduzetništva, ali i prostor u kojem će se nastaviti razvoj lani započetog programa coworkinga – zajedničkog uredskog prostora.

Poduzetnička zona Bodulovo

U Poduzetničkoj zoni Bodulovo uskoro započinju radovi na izgradnji komunalne infrastrukture i spajanje na postojeću infrastrukturu. Završetkom izgradnje komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Bodulovo, Grad Rijeka će dobiti potpuno opremljenu poduzetničku zonu u kojoj će poduzetnicima biti na raspolaganju 11 parcela. Za realizaciju ovog projekta Gradu Rijeci odobreno je 5,7 milijuna kuna iz EU fondova.

Subvencije poduzetnicima

Također, Grad Rijeka dodjeljuje i potpore poduzetnicima. U proteklih 13 godina, koliko Grad Rijeka raspisuje Javni poziv za dodjelu nepovratnih subvencija poduzetnicima, dodijeljeno je 1.450 subvencija u ukupnom iznosu od 20,4 milijuna kuna

Komentari