Jakominić otkrio razlog odstupanja: “Služimo samo kao tampon-zona, kao nekakav štit koji preuzima udarce i kritike”

19

Ugostitelji su zatvoreni od 28. studenog. Nakon što je u javnost procurio prijedlog dinamike otvaranja u ugostiteljskom i turističkom sektoru prema kojem su prvi na redu za otvaranje hoteli, a tek potom restorani i kafići u vremenu oko Uskrsa, Marin Medak i Vedran Jakominić povukli su se s čela Nacionalne udruge ugostitelja. Na čelu udruge sada je poduzetnica Jelena Tabak iz Splita, dok je potpredsjednik ugostitelj iz Zagreba Zdravko Karna. Iz Nacionalne udruge ugostitelja poručili su: “Po svemu iznesenom, Stožer je odlučio nesmotrenim odlukama, bez uključivanje struke u definiranje akcijskog plana otvaranja, presuditi sektoru ugostiteljstva”, prenosi Net.hr

Ipak, Vedran Jakominić i dalje će ostati na čelu Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, dok će Marin Medak i dalje ostati u nekom vidu aktivni u okviru Nacionalne udruge ugostitelja. Jakominić napominje da u Nacionalnoj udruzi ugostitelja već duže vrijeme komuniciraju realne probleme s kojima se ovaj sektor suočava:  “Na raspolaganju smo svakome tko želi popričati s nama kako bismo s aspekta struke objasnili što nas muči, koji su naši stvarni problemi i to radimo bez imalo zloće i nismo nikad nikog prozivali ni napadali. Međutim, imamo osjećaj da je komunikacija Vlade s nama više PR nego stvarna. Sve je to više pro forma. Kada je do nas došao ovaj dokument o dinamici otvaranja, bili smo šokirani zbog toga što su caffe barovi u izuzetno teškoj situaciji i ne rade, dok restorani, iako su i oni jad i bijeda, ipak minimalno rade. Stoga, kada smo vidjeli da se ovakva situacija nastavlja i dalje, smatrali smo da je to suludo i nismo znali kako drukčije reagirati nego našim ostavkama. I drago mi je da je naša ostavka ipak rezultirala time da se o tome naglas govori”, kazao je Jakominić za Novi list.

Jakominić je napomenuo da će turistička godina biti jako teška budući da je donesen novi Zakon o strancima, koji gotovo da onemogućava uvoz radne snage, a domaći radnici otišli su raditi u inozemstvo. “Ja sam naivac jer vjerujem da svi možemo imati samo jedan cilj, a to je bolje sutra, stoga smo se trudili objasniti svim dionicima što je potrebno da bismo imali bolje sutra. Razočarani smo jer se ova kriza i opet prevaljuje isključivo na leđa poduzetnika. Što mislite da bi se u državi desilo da su plaće državnih službenika išle na četiri tisuće kuna. No, u zbilji smo služili, a i dalje služimo samo kao tampon-zona, kao nekakav štit koji preuzima udarce i kritike naših kolega, čiju sudbinu i sami dijelimo jer za razliku od HOK-a i HGK-a čije smo poslove preuzeli zbog njihove inertnosti ili nesposobnosti, mi nismo plaćeni prisilnim nametima, već vlastitim radom u struci koja trpi najveći teret ove krize, bez adekvatnog obeštećenja, bez pravih argumenata i u strahu hoće li uopće dočekati sutra”, rekao je Jakominić za Novi list.

Komentari