Jadran započinje pripremu najveće kapitalne investicije u povijesti Crikvenice

363

Jadran d.d. iz Crikvenice, turistička tvrtka koja u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima 8 hotela, 2 autokampa i turističko naselje, započela je pripremu najveće investicije u povijesti Crikvenice – uređenje turističkog naselja i kampa Kačjak. Nakon izlaska iz stečaja Jadran je započeo veliki investicijski ciklus koji je do sada dosegao gotovo 100 milijuna kuna, a kojim su podignuli kategorizaciju hotela Slaven sa dvije na tri zvjezdice, dva najveća hotela u grupaciji – hotela Katarina i Omorika – sa dvije na četiri zvjezdice te kampa Selce na tri zvjezdice. U tijeku su radovi na rekonstrukciji hotela Esplanade koji bi trebao biti najbolji hotel u grupaciji kao i uređenje kongresnih dvorana, wellness centra i bazena u hotelu Katarina. Uz sve te investicije u Jadranu se užurbano pripremaju projekti za daljnje investicije predviđene Strateškim poslovnim planom do 2025. godine.

Najveći investicijski zalogaj zasigurno je turističko naselje i kampiralište Kačjak koje smješteno je na istoimenom poluotoku u naselju Dramalj, samo četiri kilometra od Crikvenice. Na poznatom poluotoku 1964. godine izgrađeno je 12 paviljona i 35 bungalova koji su kroz protekle godine teškog poslovanja Jadrana d.d. sve više propadali pa su danas van funkcije dva paviljona. Uz takve smještajne kapacitete, na poluotoku nalaze se i tenis i košarkaški tereni, mini golf igralište, boćalište, centralni restoran, disko klub te objekt recepcije i aperitiv bara. Godinama neriješeni imovinsko-pravni odnosi na tom poluotoku koji su direktna posljedica vremena pretvorbe 90-ih godina eskalirali su 2010. godine kada je dan prije otvaranja stečaja spornim sporazumom navedeni poluotok većim dijelom prestao biti vlasništvo Jadrana. Srećom, nakon otvaranja stečajnog postupka u cilju očuvanja cjelovitosti Jadrana d.d., Republika Hrvatska je sa vrijednošću navedenog zemljišta dokapitalizirala Jadran te je nakon okončanja stečaja Jadran ponovno i formalno preuzeo Kačjak u svoje vlasništvo.

Strateškim poslovnim planom Jadrana predviđena je transformacija postojećih kapaciteta u visokokategorizirane kapacitete sa četiri zvjezdice međunarodnog „upper midscale“ standarda koje odmorišnim gostima, grupama od posebnih interesa i svih uzrasta srednje platežne moći pruža doživljaj aktivnog ljetnog odmora na suncu i dugoj plaži te obilje animacijskih, rekreacijskih i sportskih sadržaja u atraktivnom prirodnom ambijentu. Prostornim planom Grada Crikvenice predviđeno je da se postojeća izgrađena struktura transformira u kapacitete visoke kategorije kapaciteta 900 kreveta u turističkom naselju i 200 kreveta u kampu, a plan Jadrana je da već u fazi planiranja predvidi mogućnost dodatnog podizanja kategorije sukladno budućim zahtjevima tržišta.

“Ovaj projekt je doista veliki izazov za nas jer se radi o iznimno atraktivnom području sa planiranom investicijom od preko 18 milijuna eura. Nakon sređivanja imovinsko-pravnih odnosa, što je predstavljalo također velik izazov, na ovom području želimo našim gostima pružiti aktivni ljetni odmor u prekrasnom prirodno ambijentu na plaži sa animacijom, ali isto tako želimo posebnu pozornost posvetiti grupama od posebnih interesa u pred i post sezoni sa programima pustolovnog turizma. Obzirom na veličinu zahvata kao visinu investicije, ovo je zasigurno najveći kapitalni projekt u povijesti Grada Crikvenice što mu dodatno daje na težini naša je želja da se taj projekt realizira na zadovoljstvo svih građana i naših gostiju“, izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadran d.d.

Obzirom da prostorni plan Grada Crikvenice predviđa izradu urbanističkog plana uređenja, Jadran je u listopadu prošle godine uputio gradskoj upravi pismo namjere kojom je iskazao spremnost na izradu i financiranje navedenog plana, a u Jadranu ističu da je Gradsko vijeće reagiralo vrlo brzo te već slijedeći mjesec donijelo odluku o izradi navedenog plana kojeg će u potpunosti financirati Jadran. U samoj izradi plana sudjelovati će i Grad Crikvenica kako bi se pronašla najoptimalnija rješenja, prvenstveno za pristup navedenom naselju što je trenutno moguće isključivo kroz cijelo naselje Dramalj, a koncept sadržaja i smještajnih kapaciteta već je izrađen u suradnji sa globalnim liderom u hotelskom savjetovanju Horwath HTL koji su izradili i Strateški poslovni plan Jadrana do 2025. godine.

Nakon što idejno rješenje i urbanistički plan budu gotovi slijedi javna rasprava te prihvaćanje plana što je temelj za izradu projektne dokumentacije i ishodovanje potrebnih dozvola. Obzirom da se na Kačjaku trenutno nalaze dotrajali kapaciteti djelom i van funkcije, realizacija projekta trebala bi započeti već 2020. godine jer prijeti opasnost od dodatnog zatvaranja smještajnih objekata, a to bi sa sobom nosilo velike posljedice za poslovanje Jadrana obzirom da se radi o najvećem objektu u grupaciji. Upravo iz tog razloga u Jadranu užurbano pripremaju inicijalnu javnu ponudu dionica te uvrštenje dionica na Zagrebačku burzu kako bi se prikupio potreban kapital za nastavak započetog investicijskog ciklusa vrijednog preko 300 milijuna kuna.

Komentari