Jadran galenski laboratorij slavi 31. rođendan!

94
Zaposlenici JGL-a na riječkom Pulcu 1993. Izvor: JGL Obitelj FB

JGL je tvrtka osnovana 1991. godine kao prvo potpuno privatno farmaceutsko dioničko društvo u Hrvatskoj, a danas slavi 31. rođendan.

Priča o uspjehu JGL-a dobila je na zamahu po izlasku iz okrilja Ljekarne „Jadran“, neposredno nakon sloma Jugoslavije te s početkom proizvodnje generičkih lijekova u kategoriji esencijalnih lijekova. Radilo se o lijekovima malih serija koji velikoj farmaceutskoj industriji nisu bili interesantni jer nisu bili isplativi, navedeno je na njihovoj web stranici.

Izlaskom iz lokalnih okvira te širenjem poslovanja na teritorij Hrvatske, a potom i regije – u Sloveniji 1992. godine, BiH 1997. godine, a u Makedoniji i Srbiji 2001. godine – učinjen je dodatni iskorak kojim su stvoreni preduvjeti za daljnji rast i razvoj. Pa ipak, pokretanje operacija na tržištima Rusije (1998.), a potom i Ukrajine (2004.) te Kazahstana (2006.), iz sadašnje perspektive pokazalo se kao ključna strateška odluka za tvrtku. Godine 1991. poslovalo se s jedne adrese, Pulac bb, Rijeka, a danas se proizvodi JGL-a mogu pronaći u 50 zemalja širom svijeta, a njihov broj raste svake godine jer je internacionalizacija poslovanja ključna strateška odrednica kompanije.

Danas JGL proizvodi 160 brendova i 460 proizvoda te 1360 varijacija proizvoda što je ukupno 6000 artikala. Grupa ima više od 1000 djelatnika u poslovanju razvoja, proizvodnje i prodaje lijekova te u ljekarstvu. Žene čine 76% zaposlenih. Tu je i prvi hrvatski specijalizirani Muzej farmacije, čiji je osnivač upravo farmaceutska kompanija Jadran Galenski laboratorij d.d. Rijeka, u suradnji s Muzejom grada Rijeke.

Potom tu je i novi studij Farmacije na Sveučilištu u Rijeci osnovan međuinstitucionalom suradnjom Jadran galenskog laboratorija, Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske ljekarničke komore i Hrvatskog farmaceutskog društva. Ujedno, JGL u 2022. godini postao je nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, odnosno novog studija farmacije te biotehnologije.

Na današnji dan, prije 31 godinu, započela je naša JGL priča. Hrabro, ambiciozno i posvećeno gradili su je kroz sve to vrijeme brojni naši zaposlenici, pacijenti, potrošači, kupci, partneri… Hvala svima koji su u nama prepoznali kvalitetnog poslodavca, kao i onima s kojima u partnerstvu pomažemo ljudima da svijet oko sebe dožive na bolji, potpuniji i pouzdaniji način. Naša je rođendanska želja da i dalje s nama osjećate život!”, poručili su iz JGL-a na društvenim mrežama.

Čestitamo 31. rođendan JGL-u te želimo još puno, puno uspjeha!

jgl
Kontrola kvalitete 1992.
Izvor: JGL FB
jgl1
doziranje 1991.
Izvor: JGL FB
Snimka zaslona 2022-05-14 175131
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari