I to je moguće: u jednoj hrvatskoj tvrtci radnici imaju njemačke plaće

182

Zaposlenjem u ovoj tvrtci početnik ima plaću 9 tisuća, a iskusni radnik 23 tisuće kuna. I ne, nije riječ o njemačkoj tvrtci, već je ona smještena u malo mjesto Sigetec Ludbreški u okolici Varaždina.

U tvrtci Inoxmont-VS zaposleno je oko 170 ljudi, koji se bave montažom industrijskih postrojenja i opreme, pretproizvodnjom i postavljanjem dijelova strojeva od nehrđajućeg i crnog čelika te drugih materijala, prenosi poslovni.hr.

Posao je plaćen u skladu sa svojim zahtjevima, a zahtijeva ponajprije velik fizički napor, stoga plaća u tvrtci ne silazi s 9 tisuća kuna. Uz to, montažeri i zavarivači na gradilištima, koji rade u otežanim uvjetima imaju beneficirani radni staž, što znači da na godinu dana rada dobivaju 15 mjeseci staža.

Zaposlenjem u tvrtci radnici prolaze edukaciju, koja se sastoji od teorije i prakse uz nadzor majstora stručnih učitelja i poslovođa. Radnici sigetske tvrtke imaju prilike kroz putovanja razviti svoje profesionalno iskustvo.

No usprkos dobrim primanjima tvrtka se suočava s deficitom radnika. Iz Inoxmonta napominju da je razlog nedovoljan broj učenika u srednjoškolskim smjerovima koji se traže u tvrtci te planovi većine srednjoškolaca da po završetku školovanja odu na rad u inozemstvo. Direktori tvrtke Mladen Vidović i Zlatko Sova smatraju da su potrebne promjene u školskom sustavu koje će uskladiti školski program s potrebama tržišta rada.

Tvrtka je od početaka bila u rastu, a dosad je postignula vrijednost od 64,5 milijuna kuna. U planu je i proširenje pogona, stoga se povećava i opseg posla.

Komentari