Hrvatski radnici u tvrtki Wing 77 rade na tvornici Elona Muska Tesla GigaFactory 4 kod Berlina: “Elon Musk je oduševljen brzinom naših radova”

105
Izvor: Tesla

Na lokaciji Grünheide Brandenburg nedaleko od Berlina gradi se četvrta po redu tvornica najpoznatijeg proizvođača električnih automobila Tesla GigaFactory 4. Na spomenutoj tvornici rade i hrvatski radnici u tvrtki Wing 77 u vlasništvu Tončija Vanjaka i Karla Aleškovića, čijih je 60-ak radnika uspjelo podići konstrukcije prvih 3 proizvodnih hala (od ukupno njih 7) u samo 3 mjeseca. Proizvodne hale koje su radili radnici Winga 77 površine su triju nogometnih igrališta.

Početkom svibnja 2021. godine bit će završena prva faza radova, a tvornica površine 50 hektara zaposlit će u samom početku 12 000 radnika. Ipak, konačna površina kompleksa prostirat će se na 300 hektara, dok je ukupna vrijednost investicije procijenjena na 4 milijarde eura.

Vanjak, diplomirani inženjer građevine kazao je kako je Elon Musk došao na gradilište kako bi prisustvovao tzv. Richtfestu, obredu na njemačkim gradilištima kada se izbetonira zadnja ploča na konstrukciji, a za Jutarnji list podijelio je svoje iskustvo susreta s Muskom: „Bio je jako spontan i opušten. Na binu je izišao u tradicionalnoj njemačkoj tesarskoj odori. Na glavi je imao tradicionalni šešir, a s hlača mu je visio alat. Održao je govor od dvadesetak minuta. Izrazio je svoje čuđenje brzinom izvedenih radova i zahvalio se svim izvođačima radova, posebno zaposlenicima tvrtke Tesla koji stoje iza ovog projekta. Richtfest se inače proslavlja tako da se iza svakog govora triput razbiju čaše s vinom. Tako je bilo i ovaj put, Musk se odlično zabavio. Na projektu nove tvornice Tesla radimo kao podizvođači glavnog izvođača radova, tvrtke Max Bögel. Radimo tzv. grube radove (roh bau), betonske konstrukcije, ugrađujemo betone, montiramo prefabricirane elemente koje, u sklopu posebnog ugovora, i proizvodimo u tvornici gotovih elemenata. U posao smo uvedeni 2. lipnja ove godine i za samo tri-četiri mjeseca, otkad smo kao prvi startali na toj velikoj livadi i izveli prvi temelj buduće tvornice sa 60-ak svojih djelatnika, ugradili smo nevjerojatnih 50 tisuća kubičnih metara betona, montirali smo prve proizvodne hale i bili prvi između kasnije angažiranih brojnih tvrtki na ovom projektu. Sam posao tehnički nije zahtjevan, ali jedinstven je po veličini logistike, organizacije i koordinacije te brzini gradnje. Naime, Musk i Tesla žele za samo deset mjeseci od početka radova započeti s proizvodnjom stotina tisuća električnih automobila.“

Podsjetimo, radovi na tvornici započeli su u ožujku krčenjem šume što je izazvalo reakcije i prosvjede udruga i političara. Pomalo paradoksalno, Musk želi da ova tvornica bude najveća ekološka tvornica pa se Musk obvezao da će nakon završetka radova vratiti jednak broj zelenih stabala koji je zbog gradnje tvornice uklonjen.

Hrvatski radnici Winga 77 sudjelovali su u gradnji više zahtjevnijih projekata diljem Njemačke, a uskoro kreću u rad na izgradnji nebodera Edge Towera Berlin visokog 150 metara, jednog od najbogatijeg čovjeka na svijetu Jeffa Bezosa. Prije toga, Wing 77 radio je na izgradnji medijske kuće Alex Springer. Gradili su zgradu za Bosch u Stuttgartu, ugovorili tunel za U-Bahn, liniju podzemne željeznice u Nürnbergu u duljini od 3,5 kilometara, radili su kampus “Bertolt Brecht” u Nürnbergu itd., prenosi Jutarnji list.

Komentari