Hrvatska RONNA G4 bez premca u medicinskoj robotici, radi se na dobivanju certifikata

U jakoj međunarodnoj konkurenciji domaći neurokirurški robot dobitnik je glavne nagrade u Londonu 

57

Hrvatski neurokirurški robot RONNA G4 dobitnik je glavne nagrade u kategoriji najbolje inovacije na međunarodnoj konferenciji Hamlyn o medicinskoj robotici, u organizaciji Imperial College u Londonu.

Robot RONNA pomeo je snažnu konkurenciju iz Italije, Kanade, Koreje, Njemačke, Nizozemske, SAD i Švicarske.

Prof. dr. sc. Bojan Jerbić, robotičar sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, i doc. dr. Darko Chudy iz Kliničke bolnice Dubrava osmislili su i krenuli razvijati robota RONNA-u prije deset godina,   a RONNA G4 primjenjuje se u kirurškim operacijama od 2016. godine.  Dosegnuo je razinu autonomije 4 što je korak do potpune autonomije. Ovaj znanstveno-medicinski dvojac priprema se za dobivanje  CE certifikata, za što treba od dvije do pet godina čime se otvaraju vrata tržištu. No problem je, kažu, pronaći partnera za certifikaciju RONNA-e jer u Hrvatskoj nema proizvođača medicinske opreme. Ostaje im partnere tražiti u Europskoj uniji, što nakon prošlogodišnjeg uspjeha na sajmu u  Düsseldorfu i nedavnog briljiranja u Londonu ne bi trebalo biti teško.

Do konca godine, najvjerojatnije u listopadu, RONNA-u planiraju primijeniti i u invazivnim zahvatima te proširiti korištenja na operacije kralježnice. RONNA je dvoručni robot. Dosada je koristila samo jednu ruku, onu za asistiranje, a sada će moći, primjerice, raditi osjetljivo bušenje livanjske kosti i uvođenje instrumenata. Robo-neurokirurga počeli su razvijati od polazišta da su roboti tehnički nesavršeni sustavi koji ne mogu izravno zadovoljiti zahtjeve kliničke primjene. “Stoga smo morali razviti niz posve novih pristupa putem kojih se sustav prilagođava svojim vlastitim manama. Zato RONNA-u, uvjetno rečeno, danas ima kognitivne sposobnosti iznad IQ-a 100, jer može sama kreirati plan svojih ponašanja, dakako po uputama kirurga”, zaključuje Jerbić.

Komentari