Hrvatska među prvima u svijetu uvodi digitalnu nomadsku vizu

95

Digitalni nomadi su ljudi koji svoj posao obavljaju online, većinski su to IT stračnjaci, pisci, novinari, dizajneri i razni kreativci, a sve što im je potrebno jest internet. Oni nisu vezani za mjesto rada, no zaposleni su stalno u određenoj tvrtki. Sam pojam digitalni nomad nije nov u turizmu, no njihova je vrijednost od izrazitog značaja. Oni ostaju dulje i izvan turističke sezone, putuju i istovremeno zarađuju novac za svoja putovanja te unose različite vrijednosti i stil života u zajednice. Jedan od problema s kojim se susreću digitalni nomadi jest činjenica da svi koji obavljaju gospodarsku djelatnost na određenom području podliježu oporezivanju. Nomadskim vizama legalizira se boravak online radnika pa se automatski i omogućava duži boravak u zemlji.

Njemačka je prva uvela vizu za digitalne nomade. Zatim je viza za digitalne nomade uvedena u Češkoj, Portugalu, Norveška, Estonija, Kostarika, Meksiko, Australija i Tajland. U Hrvatskoj se već krajem kolovoza premijer Plenković susreo s Jan de Jongom s kojim je raspravljao o novom Zakonu o strancima. Vizama za digitalne nomade regulirao bi se boravak i plaćanje poreza za sve one koji žele okusiti život u Hrvatskoj, a nisu za svoj posao vezani mjestom. Ovime bi digitalni nomadi mogli postati česti gosti u Hrvatskoj.

„Nažalost, vidjeli smo da mnogi Hrvati odlaze iz Hrvatske isključivo iz ekonomskih razloga. Nikad nisu otišli jer im se nije svidio životni stil u Hrvatskoj. Tko ne bi želio živjeti u Hrvatskoj da ovdje možete živjeti od njemačke, austrijske, švicarske ili nizozemske plaće? I upravo tamo vidim kako se u Hrvatskoj pojavljuje velika nova industrija – digitalni nomadski turizam,” kazao je Jan de Jong za Večernji list. U otvorenom pismu premijeru Plenkoviću napisao je: „Zamislite, dajte tim digitalnim nomadima pravo da dolaze i rade iz Hrvatske do maksimuma. 12 mjeseci – bez obzira na državljanstvo prema digitalnoj nomadskoj vizi. Mnogi stanovi koji su prazni izvan sezone mogli bi naći nove stanare. Plaće koje zarade digitalni nomadi trošit će u Hrvatskoj – što će rezultirati golemim poticajem našeg gospodarstva kroz potrošnju. Ako Hrvatsku otvorimo za turiste, zašto ne bismo otvorili ovu zemlju za visoko plaćene digitalne nomade?“

Prvi korak je učinjen, a do kraja godine bi trebao prijedlog biti raspravljen i usvojen, dok bi na snagu trebao stupiti početkom 2021. godine. Pojam digitalni nomad uvršten je u prijedlog Zakona o strancima. Trenutni zakon ne omogućava digitalnim nomadima da duže vrijeme borave u Hrvatskoj i tako rade, a viza koja im je potrebna izdaje se na maksimalno 3 mjeseca. U novom prijedlogu Zakona, digitalnim nomadima omogućilo bi se da rade tijekom ta 3 mjeseca kao i da im privremeni boravak traje maksimalno 12 mjeseci, a ponovno bi nomadsku vizu bilo moguće zatražiti tek nakon 6 mjeseci života izvan zemlje željenog boravka. Imovinski cenzus još nije propisan, no bit će viši od onog koji se propisuje za spajanje obitelji ili druge razloge. Nikša Vukas iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kazao je da bi taj iznos mogao biti od 15 do 20 000 kuna, prenosi Večernji list.

Komentari