Grčki primjer- uvijek ima netko gori!

172

crtic

Hrvatski i strani mediji zadnjih su se dana raspisali. Hoće li grčka izaći iz eurozone? Hoće li tamošnja ekstremna ljevica potaknuti i druge države da se odupru politici štednje i dužničkog ropstva? Može li Grčka preživjeti takvu politiku bez bankrota i je li naš „strah“ od Merkel i politike štednje uopće opravdan? Ne znam. Nisam ekonomski analitičar, niti želim raspravljati i pametovati o predviđanjima za državu koja se ‘usudila’ reći zapadu jedno veliko NE. Nećemo više biti vaši robovi. Hoćemo sami zaraditi i od toga živjeti. Ne želimo vašu pomoć, ne želimo živjeti po vašim pravilima. Jedna stara mudra kaže da se u krizi stvara prostor za radikale koji tada isplivaju na površinu. Da li je to slučaj Grčke? Da. Sigurno. Ekstremna ljevica je izraz revolta naroda. A kada čitam o stanju u kojem je ta mediteranska država bila prije promjene vlasti i krize, onda slušam riječi- koruptivne radnje, nepotizam, nerad i prezaposlenost u institucijama javne vlasti. Sada već nekako zaboravljam da čitam o Grčkoj, a ne o Hrvatskoj… je li vrijeme da opet za sve okrivimo mentalitet?

Oprostite nam dugove, okrivite mediteranski mentalitet!

Da. Svakako je problem u našem mentalitetu. Ne znam što to ima u nama mediteranskim narodima i našim opuštenim načinima života. Sutra ćemo i lako ćemo. I tako od pamtivijeka. Možda je moja perspektiva kriva, ali ja nisam kriva što sam rođena ovdje, a ne u Danskoj. I ne kažem da bih voljela biti rođena u Danskoj. Laički rečeno, Danci sigurno imaju puno više novaca od nas Hrvata, puno više rade i puno manje sjede po kavama. Barem takav dojam ostavljaju. Ipak, statistike kažu da piju puno više tableta za smirenje, u postotku više pate od depresije i češće posjećuju psihijatre. Hrvati kao da ne vjeruju u tablete. Kod nas je još prisutna bakina medicina, pa rakija, češnjak i med tjeraju doktora s prozora. Ne kažem da smo (ne)napredniji od Danaca. Ne. Stvar je mentaliteta. A, koliko god hrabro ova izjava zazvučala, naš mentalitet je generalno taj da- nemamo novaca. Jer nam se ne radi. Odnosno, radi nam se onoliko koliko moramo. Zato takve kulture omogućuju drugačijim pojedincima da zgrabe, pošteno ili ne, velike količine novaca. I onda je kriza u Grčkoj, nema se novaca, država prezadužena, „ulijeće“ Europa s kreditom, ali- sada igrate po njihovim pravilima. To vam se ne sviđa? Vi baš i ne bi tako. Sada nema natrag.

protest

Dugovi se vratiti moraju ako ne želiš biti dužan k’o Grčka

Točno to. Kad si dužan, oduži se. Nemoj dopustiti ekstremnoj ljevici (ili desnici) da „ispliva“, skuplja poene i pokazuje zube. Neće Grčka izaći iz eurozone. Kao što rekoh, nisam ekspert, pa svejedno znam koliko bi ukidanje eura, nešto što još nitko nije napravio, donijelo štete za jednu državu, za banke i u krajnjoj liniji, za građane. Ipak, čini se da grčka politika ne popušta i drži se izbornih obećanja. Grčki narod ljut je na Europu što im diktira kako će živjeti. Ljut je što za njih i za nas vrijede ista pravila koja vrijede i u Njemačkoj. Ali, mi nismo isti! Mi želimo sami organizirati život i živjeti po svojim pravilima! Ostavi nas Angela da ležimo na plaži i zaradimo svoj novac na svoj način!

Alles Gute

I da netko ne bi krivo shvatio, ja ne vrijeđam mediteranski mentalitet. Ja ga obožavam! Jer unatoč svim našim manama, uvijek smo sami sebi najveći kritičari. To radimo kroz velike doze ironije i sarkazma, ali stres izbacujemo iz sebe. Nezadovoljni smo, kukamo i tulimo, nemamo novaca i posuđujemo od drugih. S vremena na vrijeme padnemo u duboku krizu, ali tješimo se time što se još uvijek kaže „dužan k’o Grčka“, a ne „k’o Hrvatska“! Nema panike, ima netko gori!

Lana Klobas

Komentari