Gradska mjera motivira ljude na otkaz i ispis djece iz vrtića

178

Zagrebačka Gradska skupština donijela je odluku o “plaćenom majčinskom poslu”, odnosno mogućnosti da 17.000 zagrebačkih majki s troje ili više djece, koje ne rade, primaju naknadu od 3200 kuna. Uvjet je da najmlađe dijete još ne ide u školu, ali ni da nije upisano u vrtić.

Upravo zbog ove odluke primjećen je trend da žene daju otkaze na svojim radnim mjestima te ispisuju djecu iz vrtića. Neke od njih ovime će dobijati iznos sličan ili čak veći od onog na poslovima koje su radile, te će više vremena provoditi s djecom sada kad im je ta pažnja najpotrebnija. Doduše, čini se da visina naknade nije dobro iskomunicirana, jer su neke žene dale otkaz na bolje plaćenim radnim mjestima, uvjerene da se radi o 5686 kuna, što je zapravo bruto iznos mjere.

Koliko je mjera zaživjela među ljudima govori podatak od gotovo 1000 roditelja koji su u prva dva tjedna predali zahtjev u nadležni gradski ured. U vrtićima su krenula ispisivanja djece, s ovom mjerom navedenom kao razlog. Ukoliko se koji roditelj predomisli i poželi vratiti dijete u vrtić, oni ga nisu dužni ponovo upisati do idućih redovitih upisa, no ako dođe do toga, nastojat će se napraviti sve u djetetovom interesu.

Više o situaciji pročitajte u Večernjem listu.

Komentari