Grad u kojem je samo prošle godine svoje podružnice otvorilo 221 međunarodno poduzeće!

92

Grad Beč važno je gospodarsko središte u srcu Europe, a to potvrđuje i najnovije izvješće bečke Gospodarske agencije (Wirtschaftsagentur Wien). Protekle je godine u Beču svoje podružnice otvorilo 221 međunarodno poduzeće.

Već osmu godinu za redom Beč bilježi rast u dolasku inozemnih poduzeća koja se sve češće odlučuju za austrijsku metropolu.

Tome u prilog govori i činjenica da je samo u Beču otvoreno više novih podružnica nego u svih osam austrijskih pokrajina zajedno. Novootvorena su poduzeća stvorila 1.753 novih radnih mjesta i aktivirala investicije u vrijednosti 231,68 milijuna eura što je pridonijelo jačanju bečkog gospodarstva. „Beč je gospodarski motor istočne regije i cijele Austrije“, kazao je gradonačelnik Ludwig nakon predstavljanja izvješća Gospodarske agencije.

Grad Beč će i u budućnosti nastaviti s privlačenjem novih poduzeća u grad.

Priliku vide u Brexitu jer je broj britanskih poduzeća koja su preselila poslovanje u Beč u porastu. Kao svoje prednosti Grad ističe stabilne uvjete poslovanja, pravnu i ekonomsku sigurnost te izvrsnu infrastrukturu.

Dodatnu prednost Beč vidi i u „Expat Centru“ Gospodarske agencije koji igra važnu ulogu pri preseljenju poduzeća jer pomaže zaposlenicima pri selidbi.

Uz već etablirana strana poduzeća, Grad se Beč brine i za privlačenje i zadržavanje startupova u gradu. Tome u prilog govori Globalni indeks konkurentnosti talenata (GTCI) koji je usporedio 114 gradova diljem svijeta u kategorijama poslovne i ekonomske klime za startupove.

Beč je na toj ljestvici zauzeo visoko četvrto mjesto i iza sebe ostavio sveti grad svakog startupa – Silicijsku dolinu.

Komentari