GRAD KOJI POTIČE NATALITET: Imaju najviše naknade za novorođenčad, snizili cijene vrtića, a djecu potpomažu do fakulteta!

413
Grad Supetar (Foto: Wikipedia)

Iako su već bili u samom vrhu po iznosu naknada za bebe, Grad Supetar dodatno ih je povisio, snizio cijene vrtića, te financijski prati i pomaže obitelji od rođenja djeteta pa skroz do fakulteta. Zahvaljujući, pak, pozitivnom poslovanju i financijama Grada, gradonačelnica Ivana Marković kao sljedeći korak najavljuje uvođenje besplatnih vrtića za svu djecu.

Iako, za razliku od većine hrvatskih gradova, u Gradu Supetru nemaju demografskih problema te već nekoliko godina zaredom bilježe samo pozitivne trendove – od broja rođenih, preko broja upisane djece u vrtiće i škole, gradonačelnica Ivana Marković i njezina gradska uprava i dalje koriste svaku proračunsku priliku za pojačavanje pronatalitetnih mjera kako bi dodatno ojačali svoju borbu protiv ‘demografske kuge’ koja je zahvatila državu, piše gradonačelnik.hr.

Nedavno je, tako, Gradsko vijeće usvojilo novi pronatalitetni program pod nazivom ‘Sritna dica-sritan grad’ u kojem je čitav niz mjera kojima se pomaže mlade obitelji i financijski ih se prati od rođenja djeteta pa skroz do fakulteta, a idući korak je, najavljuje gradonačelnica – uvođenje besplatnih vrtića za svu djecu.

Naime, zahvaljujući pozitivnim financijama Grada koji je u proteklih pet godina, otkako je Ivana Marković preuzela upravljanje, iz debelog minusa došao do pozitivnog poslovanja i najboljeg izvršenja proračuna u svojoj povijesti, stvaraju se i financijski uvjeti u kojima će Grad biti u stanju u potpunosti preuzeti financiranje predškolskog obrazovanja za svu svoju djecu.

‘Realizacija proračuna za 2017. godinu bilježi porast od 8,37 % u odnosu na godinu ranije i najbolje je ostvarenje proračuna u povijesti. Rashodi su smanjeni za čak devet posto, te su iznosili 26,5 milijuna kuna, pa je Grad godinu završio u plusu od 2,181 milijuna kuna. Ovo je sasvim druga slika nego 2013. godine kada sam preuzela dužnost gradonačelnice, i kada je proračun iznosi 15, 5 milijuna kuna, blokada na računu 11 milijuna a pristigli dugovi 22 milijuna kuna’, ističe gradonačelnica i dodaje kako će se sav višak sredstava utrošiti u projekt ‘Sritna dica-sritan Grad’.

Iako su i prije bili u samom hrvatskom vrhu po visini naknada za bebe, ovim progamom Grad Supetar ih je dodatno povisio, i sa 4.000 za prvo, 6.000 za drugo i 8.000 za treće i svako iduće dijete na 5.000 kuna za prvo dijete, 7.000 za drugo, 9.000 za treće i čak 15.000 za četvrto dijete u obitelji.

Što se vrtića tiče, uvedene su olakšice za roditelje s više djece, pa je tako cijena vrtića za drugo dijete u obitelji snižena za 20 posto, a za treće 40 posto. Roditelji djece s teškoćama u razvoju plaćaju po novome samo pola cijene vrtića koji su sada jeftiniji i za djecu invalida Domovinskog rata, te za djecu koja zbog bolesti nisu kontinuirano u vrtiću. Besplatan smještaj imaju, pak, četvrto i svako iduće dijete u obitelji, djeca stopostotnih invalida Domovinskog rata, te djeca bez roditelja. Isto tako, Grad Supetar će u stopostotnom iznosu financirati rad asistenata u vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju.

No, gradonačelnica Marković zadala si je cilj da do kraja mandata osigura besplatne vrtiće za svu djecu.

“Kao jedinica lokalne samouprave jako se trudimo zadržati stanovništvo na svom području, međutim neophodna je i jasna demografska strategija na razini države. Mnogo toga smo napravili sa projektom ”Sritan grad-sritna dica” te su naši demografski trendovi pozitivni. Moj  cilj do kraja mandata je i osigurati besplatne vrtiće za svu djecu kao osnovnu demografsku mjeru sa ostanak ali i dolazak mladih obitelji na otok. Nećemo dopustiti depopulicaiju našeg prostora kao što se to desilo u mnogim krajevima naše zemlje a krajni rezulatat toga je i ekonomski krah i iseljavanje mladih obitelji”, ističe gradonačelnica.

Što se školaraca tiče, Grad će, u suradnji sa Županijom od iduće školske godine osigurati besplatne udžbenike, radne bilježnice i pakete bilježnica za sve osnovnoškolce, a one koji odličnim uspjehom završe svih 8 razreda nagradit će sa po 1.000 kuna.

Kako bi zadržali mlade na otoku, sufinancirat će i upis u Srednju školu ‘Brač’ sa po 1.000 kuna svakom novoupisanom učeniku. Od mjera koje su još u planu, tu je i stipendiranje najboljih srednjoškolaca, te povećanje broja stipendija za najbolje studente.

Gradonačelnica zaključuje kako Grad Supetar pokreće ovu akciju kako bi pokazali i dokazali da se uspješna borba s poražavajućim demografskim pokazateljima s kojima muku muče sve hrvatske regije može pokrenuti i iz lokalnih sredina. “Nadamo se da će naš primjer slijediti i ostale lokalne samouprave ne samo na našem otoku već i šire”, poručuje Ivana Marković.

Komentari