Golgota radnika Brodotrogira

46

Radnici Brodotrogira još jednom prolaze golgotu privatizacije na hrvatski način. Nakon svih problema kroz koje su prolazili godinama, opet su došli do zida iza kojeg je potpuna neizvjesnost. Nadležni niječu odgovornost, krivca nema, a situacija je iz dana u dan sve gora.

Oni koji zasigurno nisu krivi, a osjećaju najveći teret trenutačne situacije, su naravno radnici koji su na rubu, financijskom i psihičkom. Ne samo da ne primaju plaću za svoj rad, nego niti ne znaju u kojoj od sestrinskih tvrtki će sutra raditi, a još manje znaju što ih čeka dalje. Naravno da u takvoj situaciji teže pronalasku boljih opcija i napuštaju Brodotrogir u potrazi za boljim rješenjem.

Scenarij je isti kao i u drugim hrvatskim brodogradilištima pod “patronatom” države i pod šapom moćnika. Zbog malverzacija sve manje kvalitetne radne snage ostaje u brodogradilištu, a upravo su kvalitetan rad i stručnost zalog za budućnost brodogradnje.

Upitno je koga uistinu, osim radnika koji bi zasigurno željeli i dalje raditi u svom Brodotrogiru, zanima budućnost ovog brodogradilišta. Sudeći po odgovorima u zadnje vrijeme koji dolaze od Vlade, ali i od Danka Končara, nikoga.

Danko Končar je najavljivan kao veliki spasitelj hrvatske brodogradnje. Trebao je uz Brodotrogir spasiti i Uljanik i 3 Maj, ali na sreću mu nisu dopustili. Za Brodotrogir nije učinio ništa, jedino je hohštaplerski uspio svim dosadašnjim Vladama zamazati oči i izvući ogroman novac namijenjen za restrukturiranje i ponovno pokretanje brodogradnje u Trogiru. Umjesto oporavka Brodotrogira Končar je otvorio marinu, ono što ga je zapravo jedino i zanimalo. Sada taj isti Danko Končar na upit radnika odgovara da on nije vlasnik Brodotrogira, odričući se svake odgovornosti za nastalo stanje.

Tako počinje prebacivanje loptice sa Plenkovićeve Vlade na Končara, a on lopticu vraća Vladi, jer je on “samo član Uprave”. Brodotrogir je tako postao brodogradilište ni na nebu ni na zemlji.

Upravo stoga Hrvatski laburisti pitaju: – Tko je dobio novac za restrukturiranje? – Koliko je brodova od najavljenih 40 ugovorenih isporučeno iz Brodotrogira od 2013. godine na ovamo? – Koliko je novca poreznih obveznika dano u privatne ruke Danka Končara za restrukturiranje i revitalizaciju Brodotrogira? – Na što su namjenska sredstva utrošena?

Kada je na čelu Hrvatske nesposobna Plenkovićeva Vlada, sasvim je razumljivo da iako je bila dužna pratiti tok novca iz državne blagajne (kao i u drugim brodogradilištima uostalom), ona to nije radila.

U situaciji da Brodotrogir nije restrukturiran, niti je tehnološki obnovljen, a razmrvljen je na male tvrtke bez izvjesne budućnosti postavlja se pitanje tko je iz Vlade svojom nesposobnošću doveo do ove situacije. Jednako je tako upitna činjenica da se Danko Končar drznuo tražiti jamstva preko milijardu kuna da bi za svoju privatnu tvrtku, registriranu u poreznoj oazi, izgradio brodove koji će u konačnici samo njemu donijeti korist. Kada bismo imali odgovornu Vladu ikad ne bismo znali način rada Danka Končara, kako u Hrvatskoj tako i u Finskoj, ne bismo imali ništa protiv toga da se ta jamstva i izdaju samo kako bi se ponovno pokrenula proizvodnja u Brodotrogiru i radnici zadržali posao. Ovako je prilično izvjesno da će novac netragom nestati, a radnici završiti u istoj ili goroj situaciji od one u kojoj su sada, poručuju laburisti.

Laburisti nadodaju: zahtijevamo da Vlada Andreja Plenkovića konačno počne odgovorno postupati te da prilikom izdavanja jamstava hrvatskim tvrtkama osigura mehanizme koji će pratiti kako i našto se troši novac koji u konačnici može pasti na teret poreznih obveznika. To nije samo pametno nego i jedini način koji osigurava hrvatsku proizvodnju i radna mjesta.

U međuvremenu bilo bi lijepo od predsjednika Vlade čuti tko je vlasnik Brodotrogira ako to nije Danko Končar, odnosno tko će dobiti jamstva države za nastavak proizvodnje. Od Danka Končara, koji nije vlasnik Brodotrogira, očekujemo da objasni zašto njegova privatna tvrtka -Brodotrogir Cruise, registrirana u poreznoj oazi, traži jamstva države za gradnju brodova u Brodotrogiru, pitaju laburisti.

Odgovor, prilično smo sigurni, javnost neće dobiti, zaključuju laburisti. U međuvremenu radnici će i dalje biti bez plaće, oni koji moguće brodogradilište napustiti, a po isprobanom HDZ receptu za to nitko neće biti odgovoran.

Komentari