Glas poduzetnika: “Od 1. veljače mora se krenuti s otvaranjem kafića, restorana i teretana. Ne predlažemo, zahtijevamo!”

39

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kazao je kako se 1. veljače moraju otvoriti ugostiteljski objekti, piše Slobodna Dalmacija. Postojeće mjere produžene su do 31. siječnja, a spekulira se da bi ovakvo stanje moglo ostati do ožujka ili travnja kako bi mogli spremno dočekati turističku sezonu.

Ono što predlažemo, to jest zahtijevamo od Vlade, odnosno Stožera, ako se nastavi s ovakvim pozitivnim trendovima, dakle, sa smanjivanjem broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, jest da se od prvog dana veljače krene s postepenim otvaranjem ugostiteljskih objekata, teretana, fitness centara i sportskih događanja za djecu i ostale. Naravno, poštujući sve propisane epidemiološke mjere o održavanju razmaka i potrebnoj dezinfekciji,“ kazao je Bujas za Slobodnu Dalmaciju.

Istaknuo je kako njihova udruga broji 15 000 članova od čega je 35 % u ugostiteljskoj branši: „Jasno nam je kako su dva iduća tjedna opet ključna. No, kako je krenulo cijepljenje, a i velik broj građana već je prebolio koronu, poduzetnici mole vladajuće da im pruže priliku za poslovanje. Jasno nam je i kako s otvaranjem na poslovnom planu neće sve proći bajno, dapače. Treba proći neko vrijeme da se posao pokrene, a to je posebno važno kada je priprema sezone u pitanju. Treba vremena da se biznis zakotrlja, zato nam je poslovanje u veljači jako važno. Otkaza je već bilo, a i bit će ih zasigurno još, trenutno imamo 160 tisuća nezaposlenih, nadamo se kako brojka neće prijeći 200 tisuća. No, čini nam se kako ništa nije isključeno. Situacija je zaista teška, s pomoći se kasni, tek je jedna četvrtina dobila potpore za jedanaesti mjesec, svega nekoliko naših članova za prosinac. Također, držimo da je sada vrijeme za smanjeni PDV od 13 posto svima u turističkom sektoru, što bi, recimo, trebalo uključivati i putničke agencije koje bilježe pad prometa od čak 80 posto, mnogi su zatvoreni, a oni koji pokušavaju opstati dišu na aparatima. Poduzetnici su, dakle, iscrpili sve svoje zalihe, a pomoć dolazi na kapaljku“, naglasio je Bujas za Slobodnu Dalmaciju.

Ujedno, Bujas je ukazao i na volontere i ugostitelje koji već danima neumorno kuhaju i dijele obroke stradalima od potresa. Na terenu na Banovini trenutno se nalazi oko 150 kuhara i ugostitelja. Sve to rade besplatno, sa svojim novcima, svojim zaposlenicima, svojim ušteđevinama i ne tuže se. No, ključna riječ je da rade. Nažalost, isti takav rad u kontroliranim uvjetima tim se ljudima ne dozvoljava“, zaključio je Bujas za Slobodnu Dalmaciju.

Komentari