Facebook blokira oglase za žene u menopauzi, a istodobno dopušta oglase tvrtki koje prodaju tablete za erektilne probleme muškaraca?

231
mark zuckerberg facebook

Amy Buckalter je direktorica start up kompanije Pulse, koja se je već od 2017. godine pokušavala promovirati na Facebooku. Već tada je viđala razne Facebook oglase koji nude rješenja za probleme muškaraca, poput erektilne disfunkcije, no kada je krenula oglašavati svoje proizvode poput lubrikanta za žene u menopauzi, naišla je na probleme.

Zadnjih 18 mjeseci Facebook je blokirao većinu oglasa koje je start up tvrtka Pulse pokušala objaviti na društvenoj mreži. Najveći problem bio je što su druge tvrtke istodobno mogle promovirati slične proizvode za zdravstvene probleme muškarca.

facebook objava hims

Iz tvrtke izjavljuju kako je nemogućnost prikazivanja oglasa na Facebooku veoma naškodilo njihovom poslovanju, iako su istovremeno uspijevali promovirati proizvode putem Google-a, Amazona i YouTube-a.

Ovo nije prva optužba o rodnoj pristranosti upućena Facebooku. U rujnu prošle godine, Američka udruga građanske slobode podnijela je također pritužbu protiv Facebooka, u kojoj navodi kako je tvrtka nezakonito dopustila oglašivačima ciljanje oglasa za posao samo muškarcima.

Facebook je u odgovoru na optužbe poručio kako njihov sistem provjeravanja objava još uvijek nije savršen te kako traže daljnje inteligentne automatizacije koje bi što preciznije mogle provjeriti povrjeđuje li neka promovirana objava neki od zakona.

Komentari