Erste banka potpomaže mlade umjetnike

144

erste fragmenti2

Riječ je o tradicionalnom projektu Erste banke kojim pruža potporu mladim umjetnicima te omogućava afirmaciju njihovog stvaralaštva i to otkupom umjetničkih djela te dodjelom posebnih nagrada i stipendije. Djela za otkup odabrat će stručno povjerenstvo u sastavu: voditelj Galerije Matice hrvatske Vanja Babić, Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, akademski slikar Sebastijan Dračić, kustosica i umjetnička menadžerica Vanja Žanko te Antonia Jurić, voditeljica urbanokulturne platforme Erste banke – Urbanka.

Novčanu nagradu Grand Prix u iznosu od 10.000 kuna dobit će umjetnik čiji rad (skulptura, slika, grafika ili instalacija) stručni žiri proglasi najboljim, a istom će se umjetniku omogućiti i samostalna izložba. Osim odabira najboljeg rada po izboru stručnog žirija, dodjeljuje se i posebna nagrada po odabiru publike u iznosu od 3.000 kuna te jedna godišnja stipendija u visini 1.000 kuna mjesečno za koju se mogu kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu.

Prijave se primaju do 10. travnja, više informacija na www.erstebank.hr.

Ove godine provest će se i natječaj za izradu prepoznatljivog vizualnog rješenja i logotipa za natječaj „Erste fragmenti“ na koji se mogu javiti svi dizajneri, umjetnici i ilustratori do 30 godina starosti, također do 10. travnja, te ukoliko pobjede, osvojiti nagradu u iznosu od 5.000 kuna.

Otkupom umjetničkih djela, Erste banka nastoji mladim i još širem krugu nepoznatim umjetnicima omogućiti daljnji rad i školovanje, a potom i predstavljanje široj publici. Zato će se po završetku natječaja organizirati izložba u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, gdje će svi otkupljeni i nagrađeni radovi biti izloženi.

Natječaj “Erste fragmenti” organizira se od 2002. godine, a u prethodnih 10 izdanja otkupljeno je oko 140 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija (poslovnica i uredskih prostora) Erste banke u Hrvatskoj. Autori mnogih otkupljenih radova, poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića i mnogih drugih, u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.

Komentari