Eko-muzej Pustinja Blaca kandidat za prestižnu nagradu

288

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Začetak Pustinje Blaca bila je kamenjem pregrađena pećina – prvo sklonište poljičkih svećenika, koji su bježeći pred Turcima stigli na otok Brač u 16. stoljeću. Uz strmu liticu u dnu kanjona pustinjaci su dozidali crkvu i samostan, stambene i gospodarske zgrade, a prostrane šume u okruženju pretvorili u bogate vinograde i maslinike. Taj se jedinstveni sklop arhitekture i krajolika održao puna četiri stoljeća te danas svjedoči o prošlim vremenima i tradicijskom načinu života.

Ideja o eko-muzeju pojavila se 1972. nakon što je Općina Brač postala vlasnikom većine zgrada i zemljišta. U desetljećima nakon toga uslijedila je obnova prostora i promišljanja kako ga zaštititi na odgovarajući način. Sve to iziskivalo je znatna financijska sredstva, no angažman zajednice, od lokalne vlasti do stanovništva, pridonio je uspješnom očuvanju.

Doživljaj krajolika i oživljavanje tradicijskog načina života neizostavan su dio svakog posjeta muzeju, što ga čini zanimljivim posjetiteljima, osobito mlađim generacijama. Upravo je svijest o važnosti krajolika ovaj muzej predstavilo kao uzornog kandidata za Nagradu za dostignuća u području zaštite krajolika, koju dodjeljuje Vijeće Europe svake dvije godine projektima lokalnih udruga i organizacija.

Eko-muzej Pustinja Blaca prvi je hrvatski kandidat za tu prestižnu nagradu, držimo fige da je i dobije.

B.Ž.

Komentari