E-poslovanje za razvoj novaljskih poduzetnika

78

E-poslovanje-za-poduzetnike

Seminar je organizirao Grad Novalja u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta te LIRA-om ( Ličko-senjska razvojna agencija ). Kroz pripremu i realizaciju ovog seminara zaključeno je da su poduzetnici i obrtnici Grada Novalje izrazito zainteresirani za ovu temu, njen razvoj i posljednje trendove u E-poslovanju. Međutim, uzimajući u obzir činjenicu da je sezona u gradu Novalji već u punom jeku odaziv je bio iapk slabiji od očekivanog. Stoga će Grad Novalja te LIRA- kao županijski centar izvrsnosti i referentna točka za sva pitanja unutar projekta E-poslovanja organizirati još jednu ovakvu radionicu u jesensko /zimskom terminu.

Na samom seminaru, bilo je riječi o važnosti E poslovanja te njegovih efekata u svakodnevnom poslovanju malog poduzetnika ili obrtnika, te važnosti da se E poslovanju pristupi studiozno i integralno. Baš zbog mogućnosti da se uslugama i alatima koje obuhvaća pojam E-poslovanja otvori put do tržišta 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini, te da se znatno prošire tržištak oje poduzetnici ciljaju, te svakako kroz primjere dobre prakse koje su se u Europi provodile te analizom njihovi h rezultata može se značajno doprinjeti poboljšanju konkurentnosti poduzetnika i obrtnika.

Svakako, najvažnijji segmenti i alati su kroz projekt zasebno objašnjeni i obrađeni, te su podijeljene i prigodne knjižice i priručnici za sudionike u kojima se detaljno objašnjava svaki od navedenih pojmova. Najvažnije od svega je provedba navedenog u praksi te su iz tog razloga sudionicima pruženi kontakti projektnog tima i institucija i županijskih centara izvrsnosti kojima se poduzetnici i obrtnici mogu obratiti za savjet i rješenje potencijalnog problema.

Monika Begović , voditeljica projekta „E-poslovanje“ naglasila je: „Kako projekt traje do određenog vremena, upravo zato i jest naš direktan cilj osnažiti poduzetničke potporne insitucije, koje trajno ostaju na hrvatskoj sceni, da dalje rade na podizanju svijesti o važnosti e-poslovanja, koje će postati uskoro i jedini vid poslovanja. Dakle, svaki se poduzetnik može obratiti poduzetničko-potpornoj institutciji u svakoj hrvatskoj županiji, a njihovu listu možete naći na našoj web stranici. Iz povratnih informacija koje imamo iz poduzetničkih potpornih institucija, to je definitivno zaživjelo kao praksa.Na našoj web stranici možete pogledati i publikacije te poduzetničke resurse koji mogu biti jako vrijedan izvor informacija svim poduzetnicima.”

Nakon seminara, razvila se i kraća rasprava u kojoj su poduzetnici iznjeli glavne probleme koje ih muče , a zaključak je da je to sporost u korištenju E-alata – pa je čak spomenuti i primjer da od E-prijave djelatnika ( u knjigovodstvenom servisu u Novalji ) do njegove obrade u Ministarstvu rada prolazi i do 20 dana. Projekti E-poslovanja na nivou države moraju se osigurati za građane otoka i nerazvijenih područja , pogotovo onih koji žive od turizma, kako bi se poduzetnicima koji na tim područjima žive omogućile jednake, ako ne i bolje, poslovne mogućnosti i preduvjeti za razvoj i unaprjeđenje poslovanja.

Komentari