Donald Trump neumoljivo protiv Amazona; otkad je izabran za predsjednika napao još 16 američkih tvrtki

85
Donald Trump (Foto: Wikipedia)

Predsjednik Donald Trump nastavlja neumoljivo napadati Amazon, najveću svjetsku internetsku trgovinu. Izjavio je na Twitteru da je tvrtka izbacila “tisuće maloprodajnih tvrtki iz poslovanja”, tvrdeći kako plaća “malo ili nimalo poreza državnim i lokalnim vlastima”, te da njezin položaj naspram Američke poštanske službe, na koju utječe, nije pošten, piše The Time.

Američki predsjednik Donald Trump tvrdi da Američka poštanska služba godišnje gubi milijarde dolara zato što Amazonu dostavljaju pakete po veoma niskim cijenama te da to nije pošteno prema poreznim obveznicima. Također, rekao je da su zbog Amazona posao izgubili mnogi mali trgovci koji su morali zatvoriti svoje trgovine.

Svakako je istina da se mali trgovaci bore s rastućom dominacijom Amazona, piše The Time, no neki bi rekli da je to prirodan, pa čak i poželjan rezultat učinkovitijih ili inače pametnijih tvrtki koje ulaze na tržište.

Neobično je da predsjednik SAD-a tako javno napada neku američku tvrtku, zato što bi Trump, da to zaista želi, mogao promijeniti stvari koje zamjera Amazonu. No ovako se čini da njegov napad služi tome da zastraši ulagače i dioničare Amazona – otkako je Trump prvi put napao Amazon preko Twittera, nakon svake njegove objave dogodile su se promjene u cijeni dionica te tvrtke. The Time iznosi podatak da je, od prve Trumpove objave protiv Amazona, ta tvrtka izgubila više od 16 milijardi dolara kada su investitori prodali svoje dionice.

Trebaju li Amazon i njegov izvršni direktor, Jeff Bezos, biti zabrinuti zbog Trumpovih igara na Twitteru? Možda ne, ako se u obzir uzme nedavna povijest i sudbina nekoliko ostalih tvrtki koje je napadao Trump. Trump je prozivao još nekoliko javnih trgovačkih tvrtki posljednjih mjeseci, uključujući Lockheed Martin, Toyotu i još mnoge druge. Čak i ako su Trumpove propovijedi izazvale probleme za dionice tih tvrtki, učinak je obično bio privremen.

Amazon, dakle, nije prva tvrtka koju je “na zub” uzeo američki predsjednik. Donald Trump je na Twitteru ciljano napadao desetak tvrtki, otkad je izabran za predsjednika. Naravno, Trump je imao i dosta teških riječi za mnoge medijske tvrtke s čijim se izvještavanjem ne slaže, pa kad se i oni pribroje, računica kaže da se radi o 17 tvrtki koje su u Trumpovoj nemilosti, piše CNN.

Ukupno, tvrtke koje kritizira Trump zapošljavaju više od 1,75 milijuna ljudi, a kolektivno su vrijedne stotine milijardi dolara.

Trump nije prvi predsjednik koji je kritizirao domaće tvrtke. Predsjednik Kennedy jednom je napao čeličane zato što su podigle cijene podizanje cijena, no za razliku od napada Kennedyja, Trumpovi komentari “ne izgledaju kao da se radi o politici”, izjavio je CNN-ov suradnik Julian Zelizer, profesor povijesti i javnih poslova na Sveučilištu Princeton.

Povjesničar Timothy Naftali, također suradnik CNN-a, izjavio je kako se čini da predsjednik želi diskreditirati svoje “percipirane protivnike”.

Donosimo popis tvrtki koje je Donald Trump prozvao na Twitteru otkada je izabran za predsjednika SAD-a.

ABC News

Predsjednik je u početku bio oprezan kada su u pitanju glavni američki mediji, no prozvao je ABC News nakon što je istražiteljski izvjestitelj Brian Ross napravio pogrešku u izvještaju o bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michael Flynn.

Amazon

Trumpovi napadi na Amazon bili su osobito agresivni. U nizu tweetova, on je tvrdio da zbog Amazona Američka poštanska služba gubi “bogatstvo”, te da internetski div ne izvršava svoje porezne obveze. Trump je također tvrdio da Amazon koristi Washington Post, koji je u vlasništvu američkog izvršnog direktora Jeffa Bezosa, kao svoju lobističku ruku. Napad je izazvao strahove na Wall Streetu.

Reakcije na Trumpove optužbe upućene Amazonu

Boeing

U prosincu 2016., prije nego što je Trump bio inauguriran, optužio je Boeing za visoku cijenu novog zrakoplova Air Force One.

CBS

Trump redovito naziva izvještavanje CBS-a “lažnim vijestima”. Također je CBS nazvao i “neprijateljem” američkih građana.

CNN

CNN je često pod napadom Donalda Trumpa. Predsjednik kaže da prenose “lažne vijesti” i da je ugled mreže upitan.

Comcast, MSNBC i NBC

Trump je više puta nazvao NBC i MSNBC “lažnim vijestima”. Čini se da je posebno uznemiren NBC-ovom emisijom “Saturday Night Live”, koja redovito na satiričan način opisuje Trumpa i njegovu administraciju. Neke je tweetove Trump izravno usmjerio i na NBC-ovu nadređenu tvrtku Comcast.

Delta

Kada je Trump donio prvu zabranu putovanja u siječnju 2017., uslijedio je kaos u zračnim lukama. Trump je za “velike probleme” optužio računalni sustav Delta Air Lines-a, te tvrdio da su oni uzrokovali kašnjenja i otkazivanje oko 300 letova.

ESPN

Trump je prozvao ESPN u rujnu 2017., nakon što je čelni čovjek Jemele Hill nazvao Trumpa white supremacist. On je na Twitteru rekao da ESPN “plaća veliku cijenu za svoju politiku (i loše programiranje)” i zatražio od mreže da se “ispriča za neistinu”.

Facebook

U rujnu i listopadu 2017., Trump je rekao da je Facebook uvijek bio protiv Trumpa te da je tvrtka bila na strani Hillary Clinton tijekom izbora. On je kritizirao Facebook usred rasprava o ruskom miješanju u izborima 2016. godine te rekao da su na Facebooku Rusi korisnicima nudili političke oglase.

General Motors

U siječnju 2017. predsjednik Trump prijeti General Motorsu: „Napravite Chevrolet Cruze u Sjedinjenim Državama ili platite veliki porez”. Dva tjedna kasnije, GM je priopćio kako će uložiti barem milijardu dolara u američke tvornice, te se obvezao na stvaranje ili zadržavanje oko 7 tisuća radnih mjesta u narednim godinama.

Lockheed Martin

U prosincu 2016., Trump je pisao o “ogromnim” troškovima Lockheed Martinovog nepristupačnog F-35 borbenog zrakoplova i rekao da će umjesto toga razmisliti o kupnji Boeingovog F-18 Super Horneta za vojsku. Ubrzo nakon toga, predsjednik Uprave Lockheed Martina osobno je obećao Trumpu smanjiti troškove F-35 programa.

Merck

Glavni izvršni direktor tvrtke Merck Kenneth Frazier bio je prvi izvršni direktor koji je odbio biti dio Trumpovih poslovnih savjetodavnih vijeća, nakon što je Trump optužio “mnoge strane” za nasilje na bijelom nacionalističkom skupu u Charlottesvilleu. Za nekoliko minuta Trump je na Twitteru napao Fraziera i Merck.

New York Times

Trump je već pomalo navikao kritizirati “neuspjeh New York Timesa” za njegovo izvještavanje o njemu i njegovu predsjedništvu. U siječnju 2018., kada je izdavač Arthur Sulzberger predao posao svome sinu, Trump je pozvao mlađeg Sulzbergera na “pošteno izvještavanje o predsjedniku SAD-a”.

NFL

Trump je mjesecima prozivao Nacionalnu nogometnu ligu SAD-a zbog toga što nisu prisilili igrače da stoje za vrijeme nacionalne himne. Naime, američki su nogometaši za vrijeme himne kleknuli, što se Trumpu očito nije svidjelo. Zbog njegovih komentara počele su žestoke rasprave o rasizmu i patriotizmu diljem zemlje, a mnogi su navijači bojkotirali utakmice.

Nordstrom

U veljači 2017. Nordstrom je izjavio kako neće kupiti artikle robne marke Ivanke Trump za nadolazeću sezonu, kao razlog navodeći pad prodaje. Trump se na Twitteru obrušio na njih, tvrdeći da je njegova kći “nepravedno tretirana od strane Nordstroma”.

Toyota

Toyota je objavila svoje planove za otvaranje tvornice u Guanajuatu u Meksiku. Tada je Trump napisao da će se ovaj proizvođač automobila suočiti s “velikim graničnim porezom” ako ne izgradi pogon u SAD-u. Nakon toga Toyota je priopćila kako će izgraditi pogon Corolla u SAD-u, vrijedan 1,6 milijardi američkih dolara, a pogon za proizvodnju kamiona u tvornici u Meksiku. Trump je pozdravio taj potez i nazvao ga “velikim ulaganjem u američku proizvodnju”.

Washington Post

Trump je godinama kritizirao vlasništvo tvrtke Washington Posta koju vodi Jeff Bezos, koji je ujedno i čelni čovjek Amazona. Ali sada kada je Trump predsjednik, ima mnogo veću platformu pa su prozivke i češće. U srpnju prošle godine optužio je Washington Post za lažne vijesti kojima štiti Amazonov monopol, a proteklog tjedna ponovio je svoju tvrdnju da je Washington Post Amazonov lobist te rekao da se novine kao takve trebaju i registrirati.

Video o tome kako Trumpove objave utječu na Amazonov gubitak od više milijardi dolara pogledajte ovdje.

Komentari