Dodjelom nagrada zatvorena 13. ARCA

Inovatorski Grand Prix Bernardi Cecelja za inovaciju Cool Vision

302
Bernarda Cecelja

Nakon četiri dana održavanja, u nedjelju su u Boćarskom domu u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske svečano dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA.

arca expo

Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je Bernardi Cecelja iz tvrtke Bernarda za inovaciju Cool Vision. Riječ je inovativnom madracu kojeg karakterizira efikasno hlađenje površine prilikom dodira s toplom vlagom odnosno znojem s tijela spavača.

“Efekt hlađenja postiže se zahvaljujući kombiniranju Tenzel vlakana i specijalnog inovativnog polimera”, objasnila je Bernarda Cecelja, dodavši da je riječ o jedinstvenoj primjeni na svijetu razvijenoj upravo u tvrtki Bernarda iz Pušćina. Inače ova tvrtka jedno je od najuspješnijih domaćih inovativnih poduzeća koje zapošljava više od 180 radnika, a čije se inovacije izvoze diljem svijeta. Cool Vision madrac već se nalazi na domaćem tržištu, a u tvrtki uskoro planiraju i izvoz u Bjelorusiju, Rusiju i Švicarsku.

Citus
Citus

Osim Grand Prixa, dodijeljene su i zlatne, srebrne i brončane medalje. Zlata su između ostalih za inovacije osvojile i tvrtke PIP, HS Produkt, Razvojni tim Končar – Inženjering za energetiku i transport, Citus, Šestan – Busch, Altpro, Tehnix i drugi. Među zlatom nagrađenim inovacijama je i velik broj onih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i mladih inovatora učenika srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske. Ove je godine na Međunarodnoj izložbi ARCA predstavljeno više od 200 inovacija iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Turske i Irana, a 176 ih je konkuriralo za nagrade.

Dejan Čurčić
Dejan Čurčić

Izložba je tematski ove godine bila posvećena mladima, a održano je i natjecanje mladih inovatora i poduzetnika pod nazivom Dan inovativnih ideja. Najuspješnije mlade inovatore i poduzetnike, Dejana Čurčića za 3D digitalizator, Zlatka Dražića za kosilicu na daljinsko upravljanje i Gorana Šinceka za inovativne mobilne aplikacije, nagradili su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora i Tehnološki park Zagreb nastupom na izložbi iENA u Nürnbergu odnosno podrškom u realizaciji projekta kroz program Predinkubacije u Tehnološkom parku Zagreb.

Šestan Busch
Šestan Busch

Međunarodna izložba inovacija ARCA odvijala se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim uglednim partnerima. Supokrovitelji izložbe bili su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG – BICRO, Hrvatska banka za obnovu i razvoj te Hrvatska gospodarska komora.

Komentari