Digao cijenu lijeka preko 5000%, pa doživio iznenađenje

138

Ako ste proteklih tjedana pažljivije pratili vijesti iz inozemstva, prije svega medicine, mogli ste pročitati i kako je mladi direktor jedne kompanije u Americi odlučio otkupiti proizvođačka prava za lijek Daraprim te povećati njegovu cijenu s 13,5 dolara na vrtoglavih 750$ – za svaku tabletu! Tip, za kojeg ne možemo smisliti dovoljno uvreda i ružnih riječi, to je pravdao ponudom i potražnjom na tržištu, a navodno je mislio nešto i smanjiti cijenu, nakon što se digla velika medijska bura oko cijelog slučaja.

E pa sad je i tržište odlučilo uzvratiti. Točnije, javila je druga farmaceutska tvrtka koja je spremna na tržište izbaciti konkurentski lijek koji će koštati samo 1 dolar po tableti. Mark L. Baum, direktor Imprimis Pharmaceuticals, naveo je u službenoj izjavi kako poštuje odluke drugih kompanija da nude proizvode po cijenama koje smatraju prikladnim, no da bi pacijenti, liječnici, osiguravajuće kompanije i farmacije trebale imati na izbor i cjenovno puno prihvatljivije opcije.

Lijek koji je ovdje u pitanju koristi se za tretman infekcije uzrokovane parazitom i posebno je potreban kod ljudi s poremećajima imuniteta, poput HIV-a / AIDS-a. I tu priči nije kraj, naime taj isti Imprimis namjerava u sklopu svog programa Imprimis Cares ponuditi jeftinije verzije preko 7800 odobrenih generičkih lijekova, kako bi bili dostupniji ljudima.

Što reći nego živio kapitalizam i tržište u kojem je takva konkurencija moguća!

A što se tiče lihvara s početka priče, u zadnjem je intervjuu kazao kako ga je slučaj proslavio, pa je lakše mogao do cura, a to mu je bio cilj. Dakle, stvarno…

Komentari