Četiri tehnološka rješenja bez kojih ne znamo više živjeti

Donosimo četiri tehnološka rješenja koja su u posljednjih dvadesetak godina doživjela snažnu transformaciju i uvelike nam olakšala živote

106

Ne tako davno, bez problema smo uspijevali preživjeti bez pametnih telefona, tableta, prijenosnih diskova i sličnih uređaja, no danas teško možemo zamisliti život bez mnogih tehnoloških novotarija.

Donosimo četiri izuma iz osamdesetih godina prošlog stoljeća koji su doživjeli snažnu preobrazbu i napredak i bez kojih, praktički više ne znamo živjeti.

1. Punjači za telefone

Vjerojatno se svakome od nas dogodilo pražnjenje baterije mobilnog telefona u najnezgodnijem mogućem trenutku, kada smo primjerice bili na izletu u planinama gdje nije bilo pristupa električnoj energiji. No danas je navedeni problem prošlost zahvaljujući prijenosnome punjaču koji se lako može nositi u džepu, te se njime mogu puniti mobilni telefoni, tableti, fotoaparati ili mp3 playeri.

2. Od kasete do MP3 playera

Vjerojatno se svi veoma dobro sjećaju starih kasetofona i dobrih, starih walkamana. Iako su nas u to vrijeme oduševljavali svojom jednostavnošću, ipak su imali jednu veliku manu: na kasete je bilo moguće snimiti tek nekoliko pjesama, a vraćanje na pjesme bilo je moguće jedino premotavanjem trake.

Današnji MP3 playeri omogućavaju spremanje velikog broja pjesama i višesatno slušanje glazbe bez ponavljanja pjesama i potrebe za premotavanjem trake.

3. Od stolnog računala do tableta

Još pamtimo vremena kada nije bilo računala, zatim su se pojavila računala koja su nam uglavnom služila u poslovne svrhe, da bi nakon nekog vremena svaka obitelj nabavila jedno zajedničko računalo za privatnu upotrebu. Danas u većini obitelji svaki član ima svoj tablet (ili barem pametni telefon), a komunikacija preko prijenosnih računala dobrim je dijelom zamijenila osobnu komunikaciju.

4. Od diskete do prijenosnih diskova

Vjerojatno nam se danas čini sasvim uobičajeno da na razmjerno maloj napravi nosimo cijele foldere dokumenata, stotine filmova i tisuće fotografija, a sve to nam omogućavaju vanjski diskovi. Međutim, nekad smo se morali zadovoljiti vanjskim disketama na koje smo pohranili jedva 2 megabajta podataka, dok današnji vanjski disk može pohraniti i do 8 TB sadržaja. Možete li zamisliti koliko disketa bi trebalo za pohranu tolike količine podataka?

Komentari