Bubaš: “Potiče se rad od kuće zato što je distribucija bolesti takva da je 80% zaraženih u radno aktivnoj populaciji”

47

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a prim. dr. sc. Marija Bubaš gostovala je u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska gdje je ukazala na mjere koje stupaju na snagu s današnjim danom.

Tom prilikom naglasila je: „Primarno smanjujemo dopušteni broj osoba koje će biti prisutne na raznim okupljanjima. Bilo koja okupljanja veća od 50 osoba neće biti moguća, svadbe i posljednji ispraćaji 30 osoba, a sva druga privatna okupljanja 15 osoba.

Bubaš je istakla i kako će u zagrebačkoj Areni biti smješteni lakši slučajevi bolesti te nadodala: „Moram spomenuti glede novih mjera, da se potiče rad od kuće, zato što je distribucija bolesti takva da je 80 posto zaraženih u radno aktivnoj populaciji.“

Kratko se osvrnula i na blagdan Svih svetih koji nas očekuje u nedjelju te apelirala da posjet grobljima izbjegavaju kronični bolesnici: „Ako je osoba bila u kontaktu s oboljelim treba biti odgovorna, ostati kod kuće i kontaktirati obiteljskog liječnika. Naglašavam da osobe koje su bile testirane ostanu kod kuće dok ne dobiju rezultate testiranja, a to je 48 sati.

HZJZ je objavio i nove kriterije o prioritetima za testiranje na Covid-19. Prema novim kriterijima samoizolacije osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe skraćuje se na 10 dana. Iznimke se odnose na osobe koje rade u domovima za starije i u boravku za teško bolesne odrasle osobe. Kod potonjih samoizolacija ostaje 14 dana.

Komentari