“Bez poduzetnika nema ničega, ideja da će to nadomjestit država neslavno je i krvavo propala u prošlom stoljeću”

15

Thomas Bauer na svojem Facebook profilu objavio je post o važnosti poduzetništva. Osvrnuo se važnost poduzetništva te istaknuo kako je razlika između velikog i malog poduzetništva zanemariva. Njegov post prenosimo vam u cijelosti:

“Heroji poduzetništva nisu samo Mate Rimac i dečki iz Nanobita koji se upravo danas prodao za milijardu kuna. Heroji poduzetništva su za mene i Fadilj, kokičar s nekog gradskog trga što klince usreći vrućim kokicama i Štef električar koji ima dva radnika i ljudima rade strujne instalacije da budu sigurne i trajne.

Heroj poduzetništva je i Dalmatinac Vinko koji ima konobu i ubije se od posla da nabavi najbolji pršut, sir, usoljene srdele i vino, kao i Tuna, vlasnik plantaže jabuka u Slavoniji, nekada s desetak stabala, a sada planira tisuće…
Suštinski nema neke razlike između onog što je zavrtio milijardu i ovoga što je sretan kad doma donese 500 kuna. Neki su inteligentniji ili imaju pogodniju osobnost, neki su imali obrazovanije roditelje koji su ih gurali, neki su jednostavno imali više sreće. Ali svi su oni heroji. Pod uvjetom da je poslovanje pošteno. I ja vam jamčim da svi često zaspu sretni i ispunjeni baš zbog posla. Možda nekad i nadrkani i frustrirani jer žive u društvu prepunom jala i državi koja se prema poduzetnicima ponaša kao prema neprijatelju.
Ali ipak, svatko tko radi nešto produktivno, tko prodaje neki proizvod ili uslugu koji drugima treba i čini im život lakšim ili sretnijim, sretan je čovjek. Naravno, ne mora biti poduzetnik, može biti i radnik. Ali prvo uvijek mora biti poduzetnik. Osim ako je i radnik i poduzetnik, ali za mene je to opet poduzetnik.
Bez poduzetnika nema ničega, ideja da će to nadomjestit država neslavno je i krvavo propala u prošlom stoljeću i, iako živi u srcima nekih zlih i jalnih ljudi, ta ideja neće ponovno zaživjeti jer naprosto ne funkcionira. Od poduzetnika ne treba raditi zvijezde, Luke Modriće i Severine, većina njih su introverti pa to ionako ne žele, poduzetništvo treba slaviti u cjelini.”

Heroji poduzetništva nisu samo Mate Rimac i dečki iz Nanobita koji se upravo danas prodao za milijardu kuna. Heroji…

Objavljuje Thomas BauerČetvrtak, 17. rujna 2020.

Komentari