Bečka konferencija o održivoj stanogradnji

Glavna tema konferencije je pitanje kako osigurati povoljan stambeni prostor za sve

52

U glavnom gradu Austrije 12. i 13. travnja održat će se međunarodna konferencija o budućnosti održive stanogradnje. Središnja tema konferencije je „Pristup povoljnom stambenom prostoru za sve“.

Gradovi su značajni motori gospodarskog razvoja, a brz rast gradskog stanovništva postavlja velike izazove. Demografske promjene i drastičan porast međunarodnih migracijskih kretanja u regiji doveli su istovremeno do značajnog porasta potražnje za stambenim prostorom kao i do povećanog pritiska na infrastrukturu i socijalne usluge, dok se broj stambenih površina našao u naglom padu. Posljedice međunarodne financijske krize smanjile su naime financijske mogućnosti gradskih uprava i ulaganja u stanogradnju. To je dodatno pojačalo izazove pri nastojanju da se svim građanima osigura pristup povoljnom i prikladnom stambenom prostoru i osnovnoj infrastrukturi.

Gospodarska komisija za Europu UN-a (UNECE) 2014. je godine usvojila Ženevsku povelju o održivom stanovanju, koja zemlje članice UNECE-a podržava u nastojanju da svojim građanima osiguraju prikladan, povoljan i zdrav životni prostor.

Sudionici bečke konferencije razmijeniti će međunarodna iskustva i primjere dobre prakse, a poseban naglasak bit će stavljen na efekte ekonomije dijeljenja i pitanje kako online platforme za iznajmljivanje privatnih turističkih smještaja mijenjaju tržište stanova u gradovima. Sudjelovanje na drugom konferencijskom danu 13. travnja u bečkoj Gradskoj vijećnici besplatno je, a više informacija o samom programu možete saznati ovdje.

Komentari