BBC želi informatički opismeniti mlade

178

bbcmicrobit

Važnost informatičnog obrazovanja svojim su recentnim javnim nastupima i sudjelovanjima u promotivnim kampanjama naglasili Barack Obama i David Cameron, a sada je u priču krenuo i BBC. Medijski gigant je najavio kako će u sklopu inicijative “Make it Digital” podijeliti milijun mini kompjutera, pomoću kojih će nadolazeće generacije 11- i 12-godišnjaka moći učiti programirati.

U pitanju je Micro Bit, mini kompjuter trenutno u razvoju, na kojem se mogu učiti osnove programiranja, ali koji može poslužiti i kao osnova za malo ozbiljnije učenje. Uređaj će se moći priključiti na standardni kompjuter, te potom odmah raditi i učiti.

U cilju popularizacije informatike i praktičnih znanja, BBC će sklopiti partnerstva s 50 organizacija poput Microsofta, Googlea i Samsunga te održati niz edukativnih događaja i aktivnosti. U sve će se uključiti i neki BBC brandovi, poput popularnog sci-fi serijala “Doctor Who”, novog serijala baziranog na video igri GTA te novi talent show “Girls Can Code”. Ukratko, BBC će svoj vrlo gledani program staviti u funkciju informatičkog opismenjavanja, u želji da kodiranje postane fundamentalno poput čitanja i pisanja.

Cijela ova akcija ima svoje razloge: Velika Britanija se suočava s manjkom kvalitetnog IT kadra, zbog čega su obrazovne institucije i poslovni sektor pozvani da budu fleksibilniji kod razvoja novih talenata potrebnih na tržištu. BBC je sličnu akciju, BBC Micro, imao i u osamdesetima.

Više informacija o projektu pročitajte na stranici BBC-a, za nešto slično kod nas moramo očito još malo pričekati…

B.Ž.

Komentari