Amal Clooney savjetuje tvrtkama da ljudska prava stave na vrh svoje agende ako žele dugoročno profitirati

15

Amal Clooney rekla je na globalnoj konferenciji koju je organizirao SAP Ariba da bi tvrtke i velike korporacije trebale stavljati ljudska prava na prvo mjesto ako žele da im dugoročna dobit raste.

Britansko-libanonska pravnica za ljudska prava u svom je argumentu rekla kako će birači prisiliti vlade da povuku one poslovne subjekte koji ignoriraju ili ne poštuju zakone o ljudskim pravima te da će potrošači sve više glasati i izbjegavati kupnju proizvoda ili usluge onih tvrtki za koje se zna da krše ljudska prava. Stoga je u najboljem interesu ovih poduzeća da se založe za ljudska prava svojih zaposlenika i izbjegavaju rad s vladama i drugim subjektima koji krše ta prava.

Clooney je istaknula ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kojeg su saudijski agenti ubili u saudijskom veleposlanstvu u Istanbulu u Turskoj. Nakon ubojstva Khashoggija, veliki broj tvrtki povukao je investicije i planirala ulaganja iz Saudijske Arabije, koštajući kraljevstvo milijarde.

Clooney je na konferenciji rekla: “Sve su tvrtke u poziciji da će im, ako ne budu djelovale, suditi te zajednice. Poslovni profesionalci i ljudi na zapadu s demokracijama često misle da se ljudska prava odnose na nekoga drugoga, nekoga tko živi daleko, a nije stvarno ih uopće vole – a to zapravo nije istina. U konačnici, ako tvrtke vjeruju da činjenje dobra može biti isplativo, tada će činjenje dobra biti održivo. “

U svom je govoru također skrenula pozornost na brojna kršenja ljudskih prava koja se čine nad manjinama, ženama i LGBTQ zajednicom u mnogim zemljama.

Iako je isticanje kršenja ljudskih prava i poticanje tvrtki da daju sve od sebe kako bi prestale sudjelovati u zlostavljanju ljudskih prava možda je dobrodošlo, mnogi vjeruju da moljenje samih tvrtki da nešto učine po tom pitanju neće biti dovoljno. Umjesto toga, mnogi misle da je jedini način da se suzbiju kršenja ljudskih prava jest da vlade same nameću stroge novčane kazne i progone one koji svojim poslovanjem svjesno maltretiraju druge ili surađuju s onima koji to čine. I sama Clooney u svom je govoru priznala da “činjenje ispravnih stvari” možda neće uvijek biti korisno u kratkom roku, pozivajući se na svoje prethodne molbe za liječničke tvrtke da prestanu povećavati cijenu lijekova koji spašavaju živote.

42-godišnja Amal Clooney udala se za hollywoodsku superzvijezdu Georgea Clooneyja 2014. U 2017. par je dobio blizance. Clooney trenutno radi na nekoliko slučajeva pokrenutih protiv militanata ISIS-a zbog njihovog maltretiranja Yazidijevih zatvorenika tijekom rata u Iraku.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari