Adris poziva mlade natrag u Hrvatsku

U nizu inozemnih zračnih luka osvanuli jumbo plakati namijenjeni mladih Hrvatima u potrazi za poslom

266

Tekstove o brojnom iseljavanju iz Hrvatske proteklih mjeseci je naprosto nemoguće izbjeći, posebno otkako je Njemačka najavila da 1. srpnja ukida radne dozvole za hrvatske radnike, a njen primjer uskoro slijedi i niz drugih država. Procjenjuje se da je Hrvatsku, tijekom posljednje dvije godine, napustilo više od 40.000 mladih, koji će trajno i ostati u inozemstvu. Ukupno se u prvih sedam godina hrvatskog članstva u EU očekuje iseljavanje od 166 do 217 tisuća radnika. Kako će se to odraziti na naše gospodarstvo, mirovinski sustav i demografsko stanje, valjda vam je jasno.

Istina, nešto se ljudi i useljava, Vlada nastoji napraviti nešto mjerama poticajnog zapošljavanja, a i domaći korporativni sektor, svjestan da ostaje bez obrazovane radne snage, kreće u akcije.

Tako je Adris grupa raspisala treći ciklus natječaja u sklopu programa “Budućnost u Adrisu” putem kojeg zapošljava mlade ljude nakon završenog fakulteta te im omogućuje dodatno usavršavanje, kako bi u relativno kratkom roku mogli ostvariti i zapažene karijere.

Natječaj prati i kreativna kampanja, koja je ovih dana prešla i granice naše zemlje, kako bi motivirala mlade da ostanu kod kuće, odnosno kako bi mladima na odlasku pokazala da, unatoč svemu, ima budućnosti i u Hrvatskoj. U inozemnim zračnim lukama poput Münchena, Frankfurta i Dublina, gdje slijeće najveći broj naših mladih u potrazi za kruhom i domom, osvanuli su jumbo plakati s natpisom: “Razveseli mamu i vrati se doma”.

Adris kampanjom želi upozoriti na ovaj veliki društveni problem, ali i konkretnim mjerama pomoći mladima da svoju budućnost ostvare u Hrvatskoj, koja ima velikih mogućnosti za razvoj.

Adris prezentira područja koja imaju budućnost u Hrvatskoj, kao što su primjerice, marikultura, destinacijski menadžment, prehrambena biotehnologija, matematičko modeliranje… Za sva ta zanimanja osigurana su radna mjesta u Adrisovim tvrtkama – Maistri, kao vodećoj hrvatskoj kompaniji u elitnom turizmu, Cromarisu, vodećem hrvatskom izvozniku jadranske ribe i najvećem hrvatskom osiguravajućem društvu Croatia osiguranju. Više informacija o natječaju i prilici da se u Hrvatskoj izgradi poslovna karijera nalazi se na www.buducnostuadrisu.hr

Komentari