AdRia4Blue – promocija plavog gospodarstva i održivog razvoja

47

HGK Županijska komora Rijeka, u suradnji sa Kraljevinom Norveškom, kao zemljom partnerom organizira  od  6 do 8. lipnja 2019. godine u riječkoj putničkoj luci gospodarsku manifestaciju AdRia4Blue s ciljem promocije plavog gospodarstva i održivog razvoja.

Hrvatsko gospodarstvo, a posebno gospodarstvo Rijeke i Primorsko goranske županije tradicionalno je okrenuto moru i djelatnostima vezanim uz more – plavom gospodarstvu. Plavi rast je dugoročna strategija za podršku održivom rastu u pomorskom sektoru u cjelini. Riječ je o pokretačima europskog gospodarstva s velikim potencijalom za inovacije i rast. Europska komisija 2018. godine izradila je prvo cjelovito Izvješće o plavom gospodarstvu EU.

Izvješće se ne referira samo na uspostavljene, tradicionalne pomorske sektore, kao što su luke, brodogradnja, promet itd., nego i na neke inovativne sektore koji se sada pojavljuju. Samo šest tradicionalnih sektora plave ekonomije u EU predstavlja otprilike 3,5 milijuna radnih mjesta i stvara bruto dodanu vrijednost od gotovo 174 milijardi eura godišnje. Međutim, daljnji rast je moguć u brojnim područjima koja su naglašena unutar strategije. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) također se slaže se sa ovim tvrdnjama te je nedavno izašla s projekcijom da će globalno plavo gospodarstvo do 2030. godine rasti dvostruko brže od ostatka gospodarstva.

Adria4Blue 1

AdRia4Blue imati će izlagački i konferencijski dio – prezentacije, panel raspravu i B2B sastanke, kao i razne druge popratne sadržaje te Adria Gastro Duel – Natjecanje vrhunskih chefova iz Hrvatske i regije u pripremi morskih delicija. Također, ususret manifestaciji u utorak, 04.06.2019 održana je i EKO akcija čišćenja podmorja riječke luke.

Kraljevina Norveška, kao zemlja partner, osigurala je dolazak više reprezentativnih govornika koji će prezentirati “zeleni zaokret” u norveškoj ekonomiji, korištenje zelenih tehnologija u norveškim tvrtkama, te Darovnice i mogućnosti koje postoje u okviru Darovnica za financiranje projekata zelenog i plavog rasta u Hrvatskoj.

U okviru manifestacije AdRia4Blue promovirati će se Plavo gospodarstvo i održivi razvoj kroz četiri tematske cjeline: „Zelne obale i čisto more“, „More:izvor zdravlja i hrane“, „Digitalizacija i zelena plovidba“ i „Klasteri u pomorstvu“.

Prepoznajući priliku i želeći dati poticaj hrvatskom plavom gospodarstvu i održivom razvoju, HGK – Županijska komora Rijeka organizirala je današnju manifestaciju vezano uz tradicionalnu i ove godine jubilarnu 20. regatu FIUMANKA.

Želja je da manifestacija postane tradicionalna te da u grad Rijeka bude  nezaobilazno mjesto susreta gospodarstvenika i znanstvenika iz zemlje i inozemstva, mjesto razmjene iskustava i najboljih poslovnih praksi, te mjesto poslovnog povezivanja. Grad Rijeka kao regionalni centar i prometno pomorsko i kopneno čvorište treba postati tradicionalno mjesto takvih susreta.

Komentari