3 dnevne navike genija koje vas mogu učiniti pametnijima – i traju samo sat vremena!

34

Riječ “genij” jedan je od najčešće zloupotrijebljenih izraza u povijesti. Iako se njega često precizno spominje, konotacija koju obično povezujemo s njom odstupa od istine. Mi ispravno označavamo intelektualne sposobnosti i kreativnu snagu kao genijalnost – i trebali bismo – ali vrijeme je da prestanemo pretpostavljati da te stvari proizlaze samo iz talenta ili urođene nadarenosti.

Zapravo, sve više i više istraživanja pokazuje da iako je talent zaista odgovoran za neke izvanredne rezultate, većina postignuća uglavnom proizlazi iz kombinacije prakse, navika i načina razmišljanja.

Van Gogh je bio genij. Mozart je bio genij. Marie Curie bila je genijalka. Temeljiti te tvrdnje na  prirodnom talentu nije samo pogrešno, već i banalizira svakodnevni rad i trud koji je potreban za sve što su ovi genijalci učinili.

Genij prirodno ovisi o kontekstu i potrebno je više od samo nekoliko koraka koje će  članci na internetu (a pa i ovaj) vjerojatno istaknuti, ali opću inteligenciju i kreativnost svatko može vrlo lako poboljšati. Zapravo, sve što trebate je 1 sat dnevno.

Reflektirajte 10 minuta dnevno

Koliko se često pitate zašto radite ono što radite? To se ne odnosi samo na zadatke na vašoj svakodnevnoj listi obaveza, a odgovor nije tako jednostavan kao “jer plaća račune” ili “to je moja strast.” To su dobra mjesta za početak, ali stvarno, u čemu je stvar? Što je sa onim što vas uzbuđuje?  Koliko svog idealnog života živite?

Možete puno naučiti iz ideja koje ste ubacili u svoj um iz vanjskog svijeta, ali možete naučiti još više tako što ćete proanalizirati i bolje shvatiti stvari koje vam se već vrte u glavi. Svakodnevno si postavljajte jedno teško pitanje i uzmite si vremena da pokušate dobiti odgovor na njega – to nećete uvijek uspjeti i ne morate, bitan je proces.

Čitajte 20 minuta dnevno

Internet u svakom svom kutku skriva puno dobrog sadržaja i puno je sjajnih umova koji sa svijetom dijele vrijedne sadržaje. No, postoji nešto čarobno u knjigama, u doživljaju čitanja koji se teško može zamijeniti.

Kad biste čitali 20 minuta ili otprilike 15 stranica knjige svaki dan, do kraja godine pročitali biste između 15 i 20 knjiga. To je veći povrat vremena i uloženog novca od bilo koje druge aktivnosti.

Fokusirajte se 30 minuta dnevno

Kad natjerate mozak i tijelo da rade zajedno i posvetite se nečemu, pružate sebi priliku za oplemenjivanje uma na način koji se samo s razmišljanjem i čitanjem ne može.

Prirodno je misliti da kada je glazbenik fokusiran na vježbanje melodije ili kad je umjetnik udubljen u proces slikanja, oni usmjeravaju svoj zanat i žanju nagradu svoje prakse u svojoj specifičnoj domeni. Zapravo ide dalje od toga. U stanjima duboke usredotočenosti, kada nas izazivaju i guraju neke aktivnosti, popravljamo i našu opću mentalnu mašineriju. Poboljšavamo svoju sposobnost internalizacije informacija i ovaj postupak predstavlja intelektualnu prednost koja se lako prenosi.

Naučiti kako treba učiti jedna je od najvažnijih osobina potrebnih u svijetu koji se brzo mijenja, a dolazi od sposobnosti intenzivnog fokusiranja na nešto što vas gura da dajete više od sebe. Bilo da se radi o hobiju ili osobnom projektu, vrijedno je posvetiti čak samo pola sata dnevno kako bismo ga malo bolje iskoristili na opipljiv i mjerljiv način.

Na prvi pogled može se činiti da većina ljudi to već čini. Na neki način, to je istina, i to je ono što čini ovo dovoljno dostupnim i jednostavnim da zapravo djeluje. I iako svi to radimo, većina nas propušta prednosti koje se nalaze u detaljima.

Dok svi provode 10 minuta razmišljajući, oni to ne čine tako duboko, nego samo površno; dok svi čitaju 20 minuta, ne čitaju one stvari koje vrijedi konzumirati; i dok svi rade na nečemu 30 minuta, to ne rade s ciljem i napretkom, koncentrirano i bez ometanja.

Zapamtite da nisu svi rođeni geniji, ali svatko može postati pametniji.

Komentari