23 milijuna Talijana od danas treba covid-potvrde, izbili prosvjedi, blokirane su luke

55

U Italiji danas vladaju protesti jer covid-potvrda postala obavezna za sve radnike. Tisuće ljudi demonstriralo je protiv ovog poteza, a daljnje akcije ovisit će o stanju u zemlji u sljedećih 48 sati. Novo pravilo znači da će svi zaposlenici morati pokazati covid-potvrdu za ulazak na svoje radno mjesto. Covid-potvrda dokazuje da je osoba cijepljena, da se oporavila od COVID-19 u posljednjih šest mjeseci i da je negativna na COVID-19. Zaposlenici i poslodavci riskiraju novčane kazne ako ih se ne pridržavaju. Radnici u javnom sektoru mogu biti suspendirani ako se pojave pet puta bez covid-potvrde. Propusnica je već potrebna u Italiji za ulazak u muzeje, kazališta, teretane i zatvorene prostore restorana, kao i za vlakove i autobuse na velike udaljenosti ili domaće letove.

Više od 85% Talijana starijih od 12 godina primilo je barem jednu dozu, ali do tri milijuna je necijepljenih, prijeti im odbijanje pristupa svojim radnim mjestima. U Trstu u luci na svjeveroistoku građani su zaprijetili blokiranjem aktivnosti, dok su mogući prekidi u cestovnom prometu. Ivano Russo, generalni direktor Confetre, Talijanske opće konfederacije prometa i logistike, udruge poslodavaca, rekao je za AFP kako od ukupno 900.000 vozača kamiona, kurira i skladišnih radnika, “između 25 i 30 %” nema covid-potvrde. Vlada je ponudila besplatne testove u Trstu, dok se neki operateri terminala u luci Genova nude platiti sami testiranje. “Pravi problem sa Green Pass-om za luku Genova, i općenito za sve luke, bit će cestovni prijevoz”, rekao je Roberto Gulli iz sindikata Uil za novine La Repubblica. “U petak bi mogao nastati kaos.” U međuvremenu, vlada je odlučna u namjeri da izbjegne ponavljanje nasilja prošlog vikenda, za što je kriva mala krajnje desničarska skupina Forza Nuova, za koju stručnjaci kažu da se infiltrirala u prosvjede.

Vlada premijera Maria Draghija brani covid-potvrdu kao način da se izbjegnu daljnje karantene u Italiji, jednoj od europskih zemalja koja je najteže pogođena pandemijom. Pandemija je u Italiji ubila više od 130.000 i dovela do pada njenog BDP-a od 8,9% 2020. godine. Program cijepljenja zadržao je niske stope zaraze, a prema najnovijoj prognozi MMF-a očekuje se da će Italija ove godine porasti 5,8%.

Izvor: Euro News

L.B.

Komentari