Zvjezdani događaj koji se pojavljuje svakih 80 godina očekuje se ovog ljeta

114
noć

Znanstvenici vjeruju da smo blizu ponovnog pojavljivanja nove T Coronae Borealis (T CrB nova), nazvane Blaze Star. Očekuje se prije 2026., a na temelju nedavnih aktivnosti, vjerojatno će osvijetliti noćno nebo ovog ljeta. Eksplozija se događa otprilike svakih 80 godina. Dakle, osim ako niste malo dijete ili vampir, ovo vam je vjerojatno jedina prilika da tome svjedočite.

Riječ je o događaju koji se događa između dva zvjezdana tijela koja čine binarnu zvijezdu. Svi binarni zvjezdani sustavi uključuju “bijelog patuljka”, izuzetno guste ostatke zvijezda koje su već iscrpile svoje gorivo. Toliko su guste da sadrže masu našeg Sunca unutar volumena Zemlje. U slučaju T CrB-a, njegov “bijeli patuljak” je u orbiti s crvenim divom, masivnom zvijezdom niske gustoće koja se približava kraju svog života prije nego što sama postane “bijeli patuljak”. Ove dvije zvijezde kruže jedna oko druge svakih 228 dana, a gusti “bijeli patuljak” izvlači materiju iz svog crvenog diva. Kako “bijeli patuljak” dobiva sve veću masu, njegova temperatura i tlak stalno rastu sve dok se ne postigne točka paljenja za vodik. Tada dolazi do eksplozije slične termonuklearnoj bombi. Eksplozija ne uništava nijednu od zvijezda, ali raznosi akrecijski disk materijala koji je “bijeli patuljak” izvukao iz crvenog diva kako bi ponovno pokrenuo ciklus.

Znanstvenici nisu sigurni zašto se čini da se T CrB nova događa svakih 80 godina. To bi moglo imati veze s time koliko je “bijeli patuljak” relativno velik. Oni, međutim, znaju da, slično kao u posljednja dva događaja, T CrB raste u svjetlini od 2015. sedam godina. Zatim je u protekloj godini bio sve manji. Smatra se da je to znak da će se zvjezdani događaj dogoditi ovog ljeta. T CrB je obično preslab da bi se mogao vidjeti na noćnom nebu, ali bit će vidljiv ljudskom oku nekoliko dana do tjedan dana.

Zajedno s novom iz veljače 1946., T CrB je definitivno zabilježen 1866. Astronomi devetnaestog stoljeća su čak mogli predvidjeti da će se vratiti za 80 godina iz svojih promatranja. Impresivno, astronom Bradley Schaeffer također je uspio pronaći dva vjerojatnija primjera T CrB u povijesnim arhivima. Godine 1787., engleski velečasni i astronom, Francis Wollaston, promatrao je ponašanje nalik novoj na istom dijelu neba na kojem je T CrB. Čak i dalje, 570 godina prije Wollastona, njemački opat po imenu Burchard vidio je kako zvijezda postaje mnogo svjetlija. Schaeffer je odbacio druga moguća objašnjenja za iznenadnu pojavu ove sjajne zvijezde. Bio je u pogrešnom dijelu neba da bi bio vidljiv planet i nije bilo spomena o repu koji bi sugerirao da nije bio komet.

“Viđen je prekrasan znak”, napisao je Burchard. Također je primijetio da je objekt u blizini zviježđa Corona Borealis “sjao velikom svjetlošću mnogo dana”. Redovnici su bili upoznati s kometima i u to vrijeme smatrali su ih lošim znakovima. Međutim, čini se da je Burchard mislio da je ovaj događaj pozitivan znak. Zbog toga je Schaeffer uvjeren da je ovo bio primjer T CrB-a koji postaje nova.

Schaeffer se nada da će pronaći više povijesnih opažanja koja će nam omogućiti bolje razumijevanje novih. U svakom slučaju, ovaj će se primjerak razlikovati od prethodnih generacija jer sada imamo daleko napredniju tehnologiju za njegovo promatranje. Kao projektna znanstvenica za NASA-in Fermi Gamma-ray svemirski teleskop, Stephanie Hays objašnjava: “Obično su novi događaji toliko slabi i daleko da je teško jasno identificirati gdje je koncentrirana energija erupcije. Ovaj će biti jako blizu, s puno očiju uprtih u njega, proučavajući različite valne duljine i nadamo se da će nam dati podatke da počnemo otključavati strukturu i specifične uključene procese. Jedva čekamo da dobijemo potpunu sliku onoga što se događa.” Posljednji put kada je Blaze Star krasila noćno nebo, NASA-i je bilo još više od desetljeća od osnivanja, a svijet se oporavljao od kraja Drugog svjetskog rata.

Ova nova će biti događaj koji nas povezuje kroz generacije kroz povijest. Unatoč ogromnim društvenim promjenama koje su se dogodile između viđenja, nova nastavlja naglašavati koliko je nedokučiv razmjer svemira za nas ljude na malenoj Zemlji. To će također biti prilika da unaprijedimo znanost o onome što možemo shvatiti.

Izvor: My Modern Met

Komentari