Znate li kako pravilno očistiti voće i povrće od pesticida? Mi znamo!

178

Koliko detaljno perete voće i povrće prije konzumacije? Jeste li od onih koji namaču jabuke satima u vodi, peru ih u kipućoj vodi? Ili jednostavno uvijek gulite koru? obična voda naravno skida nečistoću no pitanje je što sa pesticidima kojih potencijalno ima na površini. Znanstvenici Sveučilišta u Massachusettsu odradili su istraživanje u kojem su, baš jabuke, prali sa tri metode koje se najčešće koriste (od kojih jednu koriste proizvođači nakon berbe).
Ovo istraživanje Sveučilišta u Massachusettsu omogućuje nam da vidimo da standardna metoda pranja nakon žetve (proizvođači najčešće nakon berbe koriste otopinu Clorox bjelila tijekom 2 minute) nije djelotvorno sredstvo za potpuno uklanjanje ostataka pesticida na površini jabuka i tvrde da definitivno trebamo još dodatno oprati naše voće i povrće kod kuće. Druge dvije metode koje su ispitali bile su korištenje samo vode i onda vode i sode bikarbone.

Istraživači su otkrili da soda bikarbona može pesticide razgaraditie mnogo brže u usporedbi s druga dva rješenja. Recept zahtijeva žlicu sode bikarbone i 1,5 litre vode pomiješane u posudu u koju umočite voće i povrće. Ispiranje voća u otopini sode bikarbone u trajanju od 12 minuta bilo je najučinkovitije za uklanjanje pesticida zvanog tiabendazol, otkrili su, dok je 15-minutna kura bila najučinkovitija za uklanjanje drugog pesticida – phosmeta.
Nažalost, otkrili su i da u slučajevima u kojima su pesticidi prodrli u jabuku (umjesto da se samo zadržavaju na površini), otopina sode bikarbone nije bila toliko učinkovita u uklanjanju, i umjesto toga sugeriraju da je guljenje učinkovitije za uklanjanje pesticida. S druge strane, ako ogulite jabuku gubite puno kvalitetnih hranjivih tvari…. To je nešto na što se treba mjeriti od slučaja do slučaja, ovisno o porijeklu voća.

Komentari