Znanstvenici zabrinuti: Do proljeća nova varijanta koronavirusa, otporna na cjepivo?

98

Stručnjaci su zabrinuti zbog potencijalne nove varijante COVIDa-19 otporne na cjepivo. Dr. Mark Dybul, profesor na Medicinskom odjelu Sveučilišta Georgetown i imunolog, rekao je da će do proljeća 2022. postojati varijanta otporna na cjepivo protiv COVID-19.

“Što brže budemo ojačani, to ćemo biti bolje sljedećih nekoliko mjeseci”, rekao je. “Nažalost, svako predviđanje koje sam napravio poprilično se ostvarilo. Nadam se da sam ovaj put u krivu, ali mislim da ćemo do ožujka, travnja, svibnja imati varijantu koja je potpuno otporna na cjepivo. Jednostavno ne postoji način na koji možete imati tako niske stope cijepljenja diljem svijeta s virusom koji se bori između cijepljenih i necijepljenih ljudi. Ja sam imunolog. Vjerojatnost da ćemo vidjeti soj otporan na cjepivo je vrlo velika.”

Međutim, Dybul je rekao da će biti napretka u terapiji i cjepivima kako bi se zaustavilo masovno širenje te varijante. Lijekovi bi također mogli pomoći u zaustavljanju varijanti. “Mislim da ćemo imati takve proizvode u sljedećih godinu i pol”, rekao je Dybul, kojeg je podučavao dr. Anthony Fauci.

Dakle, dugoročno će biti u redu, ali sljedeća godina i pol mogla bi biti prilično teška.” U listopadu je prvi ministar Walesa, Mark Drakeford, rekao da je zabrinut da će uskoro stići nova varijanta COVID-19 otporna na cjepiva. Postoji barem mogućnost da se ta varijanta pokaže otpornijom na cijepljenje od sadašnje koju imamo”, rekao je.

Znanstvenici u Njemačkoj upozorili su u listopadu da starija varijanta COVID-19 – nazvana varijanta A.30 – također može izbjeći Pfizer i AstraZeneca cjepiva protiv COVID-19. Fauci je u rujnu upozorio da bi mogla stići “monstrum varijanta” zbog koje bi delta varijanta izgledala slabo u usporedbi. “Uvijek postoji rizik da ćete, kako budete imali više cirkulacije virusa u zajednici, dobiti dovoljno nakupljanja novih mutacija da dobijete varijantu bitno drugačiju od onih koje sada vidimo”, rekao je Fauci na MSNBC-u “Jutro Joe.”

Izvor: Deseret

L.B.

Komentari