Znanstvenici u Japanu razvili tretman koji može potaknuti ponovni rast zuba

108

Znanstvenici u Japanu predstavili su novi eksperimentalni tretman lijekovima koji bi mogao pomoći ljudima da im ponovo narastu zubi.

Do otkrića su došli znanstvenici sa japanskog Sveučilišta Kyoto i Sveučilišta Fukui koji su razvili novo liječenje monoklonskim antitijelima koje je prikazano u eksperimentima za ponovni rast zuba kod miševa.

Ovi se znanstvenici sada nadaju da bi njihova otkrića mogla pomoći u razvoju lijekova prikladnih za ljude kojima će ponovno narasti izgubljeni zubi ili oni zubi koji se nisu razvili zbog urođenih stanja.

Početni eksperimenti s korištenjem lijeka rezultirali su miševima koji pate od genetskih nedostataka, međutim, tim je uspio ublažiti te smetnje s lijekom i na kraju je proizveo tvar koja može obnoviti zube, izbjegavajući neželjene nuspojave.

Istraživači su shvatili da je blokiranjem gena nazvanog USAG-1 s lijekom povećana aktivnost koštanog morfogenog proteina (BMP) koji regulira rast kostiju u anatomiji.

Eksperiment je izveden po drugi put na tvorovima umjesto na miševima, a ishod je bio i da su tvorovima narasli izgubljeni zubi. Kako tvor ima zube sličnije ljudima, to nagovještava unošenje lijeka u ljudsko medicinsko okruženje.

Katsu Takahashi, koja vodi studiju, rekla je: “Tvorovi su difodontne životinje sa sličnim zubnim obrascima kao i ljudi. Naš je sljedeći plan testirati protutijela na drugim životinjama, poput svinja i pasa.”

Ovo nije prvi lijek koji se može naći i koji može obnoviti zube. Godine 2019. istraživači na King’s Collegeu u Londonu otkrili su da lijek Tideglusib potiče matične stanice, gradivne dijelove čitave ljudske anatomije, na ponovan rast zuba. Ovaj lijek ubrizgan je u zube miševa i rezultirao je ponovnim izrastanjem zuba. I ljudi i miševi imaju prirodnu sposobnost da obnove dio svoje strukture, ali to je vrlo ograničeno, dok je s korištenim lijekom u potpunosti riješen problem. Tideglusib, u stvari, isključuje enzim GSK-3, koji sprječava dentin da se nastavlja formirati nakon što zub naraste do svoje prirodne veličine. Lijek se obično koristi za liječenje Alzheimerovih bolesnika.

Ovi novi razvoji lijekova mogli bi, u godinama koje dolaze, značiti kraj punjenja šupljina tradicionalnim metodama.

Izvor: Futurism

Komentari